sobota, 22 grudnia 2012

Makowiec tradycyjny


Zdradzę przepis na makowiec według mojej Babci. Generalnie są dwie zasady, których trzeba się trzymać: 1) Ma być dużo maku w makowcu; 2) W maku ma być dużo bakalii. 
W mojej rodzinie taki makowiec to podstawowy wypiek świąteczny. Oczywiście najlepsze były te robione przez moją Babcię, ale mam nadzieję, że moje chociaż w niewielkim stopniu dorównują Jej makowcom. Zapraszam.

Składniki na 4 makowce:

Ciasto:

  • 750 g mąki + do posypania stolnicy
  • 50 g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru + 1/3 szklanki ciepłego mleka na rozczyn
  • 3 żółtka (w temp. pokojowej)
  • 1 jajko (w temp. pokojowej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1-1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 100 g masła, rozpuszczonego, może być ciepłe
  • 1/2 łyżeczki soli
  • zapach/olejek/ekstrakt pomarańczowy
     
Z drożdży, cukru i ciepłego mleka zrobić rozczyn, dokładnie rozcierając drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać do dużego naczynia, dodać sól. Żółtka oraz jajko zmiksować z cukrem na kogiel mogiel. Do mąki dodać utarte jajka, wyrośnięty rozczyn drożdżowy i wyrabiać, stopniowo dolewając tyle ciepłego mleka, by ciasto łatwo dało się ugniatać. Kontynuować wyrabianie do czasu, aż ciasto stanie się gładkie. Następnie stopniowo dodawać rozpuszczone masło i dalej zagniatać, aż ciasto stanie się lśniące i zacznie odstawać od rąk. Przykryć naczynie z ciastem drożdżowym ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować mak.

Masa makowa:

  • 600 g maku
  • 60 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 5 łyżek miodu
  • olejek rumowy
  • laska wanilii
  • bakalie: orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, suszone morele, wiśnie, żurawina, daktyle, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, kandyzowany imbir (po 2-3 garście lub według upodobań)
  • rozmącone białko do posmarowania
     
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia. Orzechy posiekać, resztę bakalii również. Odstawić na bok.
Mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu 10 minut. Osączyć na sicie i zemleć 3 razy w maszynce z drobnym sitkiem.
Mak włożyć do garnka z roztopionym masłem, dodać miód, posiekane orzechy i bakalie. Smażyć, ciągle mieszając, przez ok. 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na pianę. Do wystudzonego maku dodać ziarenka zeskrobane ostrzem noża z przekrojonej laski wanilii, olejek rumowy, kogiel mogiel i dobrze wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i całość jeszcze raz delikatnie wymieszać. Masę makową podzielić na 4 porcje.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką. Podzielić na 4 porcje. Każdą porcję ciasta rozwałkować na prostokąt (dłuższy bok rozwałkowanego ciasta powinien być krótszy od dłuższego boku arkusza papieru do pieczenia o ok. 10 cm). Posmarować białkiem (zapobiegnie to odstawaniu masy od ciasta). Za pomocą łopatki maczanej w wodzie równomiernie rozsmarować masę makową. Ciasto zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku. Następnie zawinąć w papier do pieczenia, zostawiając na końcach po 5 cm wolnej przestrzeni. Wtedy makowce wyrosną wzdłuż i będą miały zgrabny kształt. Zawinięte makowce układać na blaszce obok siebie.
Piec 40 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.

Dekoracja:

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru
  • drobno posiekana suszona żurawina
  • drobno posiekane orzeszki pistacjowe
  • cukrowe posypki
     
Utrzeć lukier z cytryny i cukru pudru. Polukrować wystudzone makowce za pomocą pędzla. Ozdobić posiekanymi bakaliami lub posypkami. Przechowywać przykryte ściereczką, by nie wyschły.

     Życzę smacznego!





5 komentarzy:

  1. Za mną taki babciny chodzi od ... czasu. Jeszcze dwa dni i jak się dorwę, zjem wszystkie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żurawina do dekoracji jest świetnym pomysłem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne przepisy.Sprawdzam i wszystko wychodzi :-) Czekam z niecierpliwością na każdą kolejną ciekawostkę i nowe przepisy.POLECAM SERDECZNIE TEGO BLOGA

    OdpowiedzUsuń