sobota, 8 grudnia 2012

Drożdżówki choinki

     
Pozostając w konwencji choinkowej przedstawiam, pewnie już dość znany z Moich Wypieków, przepis na drożdżowe bułeczki w kształcie choinek. Lubię je piec, bo robi się je bardzo szybko, a potem można pobawić się dekorując je w dowolny sposób. Ja wycinam 8 choinek z podanych przez autorkę składników i mnie to bardziej odpowiada, bo bułeczki wychodzą mniejsze.

Składniki na 8 sztuk:

  • 150 ml mleka, lekko ciepłego
  • 40 g masła, roztopionego, może być lekko ciepłe
  • 300 g mąki pszennej
  • 7 g drożdzy instant (1 opakowanie)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawidziwą wanilią
  • 1 białko

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko do posmarowania
  • 2 opakowania lukru, tym razem użyłam gotowego Dr. Oetkera i tu się świetnie sprawdza
  • kolorowe posypki
     
Mleko wymieszać z roztopionym masłem, a mąkę z suchymi drożdżami. Połączyć wszystkie składniki, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm i podzielić na 8 trójkątów. Brzegi trójkątów ponacinać z każdej strony w odległości ok. 1,5 cm. Końcówki spłaszczyć lekko palcami i odstawić drożdżówki do napuszenia na 20 minut.
Wyrośnięte choinki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 15 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić.
Na koniec polukrować i ozdobić posypkami.

     Życzę smacznego!






8 komentarzy: