sobota, 15 grudnia 2012

Czekoladowe serduszka

     
Takie czekoladowe ciasteczka z marcepanem nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie się prezentują. Na pewno efektownie ozdobią świąteczny stół. 
Przepis pochodzi ponownie z dodatku pt."Słodkie pyszności na świąteczny stół" autorstwa Eweliny Dybicz, który był dołączony do magazynu Claudia. Autorka do warstwy marcepanowej zaleca dodać 150 g cukru pudru do marcepanu i razem to zagnieść. Nie bardzo rozumiem po co, skoro gotowa, jak również ta domowa masa marcepanowa jest już sama w sobie wystarczająco słodka, bardzo plastyczna i łatwo ją się wałkuje. Pomięłam zatem ten składnik przepisu.

Składniki na ok. 40-50 sztuk:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g mielonych migdałów
  • 125 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki rumu (użyłam olejku rumowego)
  • 180 g masła (schłodzonego i pokrojonego w grube kawałki)
  • łyżka mąki
     
Mąkę i kakao przesiać do miski. Dodać żółtka, migdały, cukier puder, cukier wanilinowy, rum, masło i sól. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. 
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na kilka placków grubości ok. 0,7 cm. Z ciasta wycinać za pomocą foremek serduszka i układać na wyłożonej pergaminem blaszce. Piec 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Wystydzić.

Warstwa marcepanowa:

  • 200 g konfitur morelowych
  • skórka starta z 1 pomarańczy (po uprzednim sparzeniu)
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 300 g masy marcepanowej kupnej lub domowej
  • cukier puder do podsypania
     
Konfitury morelowe, skórkę i sok z pomarańczy gotować bez przykrycia przez minutę. Przetrzeć przez gęste sito i lekko przestudzić.
Marcepan rozwałkować cienko na podsypanej cukrem pudrem stolnicy i powycinać z masy serduszka. Serduszka z ciasta posmarować konfiturami  i przykryć serduszkami z marcepanu. Odstawić na kilka godzin, by wszystkie warstwy dobrze się połączyły.



Polewa:

  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (płynnej)
  • 50 g miodu
  • 30 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 150 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej (o zawartości kakao przynajmniej 70%)
     
Śmietanę zagotować z miodem, a następnie w gorącej mieszaninie rozpuścić masło. Dodać czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
Każde serduszko zanurzać w czekoladowej polewie, osączać i układać na kratce do wyschnięcia (ja maczałam w czekoladzie ciasteczka tylko od strony marcepanu, druga strona ciasteczka pozostała bez czekolady).

Dekoracja:

  • 100 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
  • 100 g białej czekolady, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka kakao
  • błyszczące pisaki żelowe Dr. Oetker
  • złote gwiazdki, kupione w AleDobre
   
Każdą czekoladę osobno rozpuścić w kąpieli wodnej. Obie płynne czekolady przełożyć do pergaminowych tutek i dekorować serduszka w dowolne wzory. Część ciasteczek można oprószyć kakao, a część ozdobić złotymi gwiazdkami i błyszczącymi pisakami. Odstawić do zastygnięcia.

     Życzę smacznego!








Udział w akcjach kulinarnych:

Ciastka na jeden kęs - NAGRODA

8 komentarzy:

  1. Po prostu cudowne! Dzieła sztuki! Aż szkoda jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentują,tyle pracy na jeden kęs....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, trochę się trzeba napracować, ale raz na rok można to zrobić :D A ciasteczka są dość spore, przynajmniej na 3 kęsy :D

      Usuń
  3. Bardzo ładne te ciasteczka:) Pięknie sie prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podziwiam! Cudowności małe. Ja bym chyba nie miała tyle cierpliwości.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Boże jakie cudne! ale roboty z nimi tyle że hoho! przed świętami bym się nie wyrobiła! ale popatrzeć aż miło!

    OdpowiedzUsuń