Fantazja mnie trochę poniosła i tak oto powstało to kolorowe ciasto ze śliwkami. Dwa kolory z budyniem (chociaż do różowego dodałam trochę barwnika, by uzyskać nasycony odcień), a jeden z dodatkiem kakao. Do tego renklody i zielony lukier.
Składniki na tortownicę o średnicy 21-23 cm:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki przesianego cukru pudru
- 120 g miękkiego masła
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- szczypta soli
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego
- 20 g proszku budyniowego malinowego + barwnik (opcjonalnie)
- 10 g kakao
- 8-10 śliwek (u mnie renklody), umytych, bez pestek, przekrojonych na pół
- lukier (u mnie gotowy, koloru zielonego)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stale miksując na niskich obrotach, dodawać żółtka, jedno po drugim oraz olej. Następnie stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i bardzo delikatnie połączyć z ciastem za pomocą łopatki.
Podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać budyń śmietankowy i bardzo delikatnie wymieszać, do drugiej malinowy, a do trzeciej kakao.
Wyłożyć wszystkie masy do formy w dowolnej kolejności. Można przemieszać krótko końcówką łyżki, by uzyskać efekt marmurkowy. Na wierzchu poukładać połówki śliwek skórką do dołu.
Piec ok. 40 minut do "suchego patyczka". Pozostawić do wystygnięcia, a następnie polukrować.
Życzę smacznego!
Pięknie się prezentuje! Te kolory! Super :))
OdpowiedzUsuńPrze smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne ciasto, pychotka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs.
Wow, genialny efekt! ; )
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wspaniale! *.*
Wygląda wspaniale i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda to ciacho, każde dziecko byłoby nim zachwycone!
OdpowiedzUsuńTo ja chyba jestem dzieckiem bo jestem zachwycona ! :D
OdpowiedzUsuń