Przepis na pierogi z jagodami według mojej mamy. Wiadomo, że pierogi są czasochłonne, ale przynajmniej dwa razy do roku można je zrobić.
Składniki na 5 talerzy pierogów:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 litr jagód, oczyszczonych
- kilka łyżek cukru, do posypania jagód
- kwaśna śmietana z cukrem lub jogurt naturalny, do podania
Jagody posypać cukrem i delikatnie wymieszać. Odstawić na bok.
Z mąki i żółtka zagnieść ciasto, dolewając stopniowo ciepłą wodę. Podzielić na 3 części. Dwie przykryć ściereczką, by nie wyschły, a jedną rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na cienki placek.
Za pomocą foremki o średnicy 7 cm wyciąć koła. Nałożyć jagodowy farsz i dokładnie zlepić brzegi. Odkładać na blachę odrobinę wysypaną mąką. Na czas wałkowania pozostałego ciasta zlepione już pierogi przykryć ściereczką, by nie wyschły.
Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę i gotować ok. 1 min od momentu ich wypłynięcia na wierzch.
Wybierać łyżką cedzakową i odkładać na talerz.
Podawać z ulubionymi dodatkami zaraz po ugotowaniu.
Życzę smacznego!
wyglądają nieziemsko! mamine pierogi nie mają sobie równych :)
OdpowiedzUsuńCo jak co ale z jagodami są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńO mamuniu, ale bym sobie teraz zjadła... No coś cudownego!
OdpowiedzUsuńkwintesencja lata! babcia robi najlepsze :) ...
OdpowiedzUsuńJa tam lubię lepić pierogi :) z jagodami najlepsze latem :)
OdpowiedzUsuń