poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Pierogi z jagodami


Przepis na pierogi z jagodami według mojej mamy. Wiadomo, że pierogi są czasochłonne, ale przynajmniej dwa razy do roku można je zrobić.

Składniki na 5 talerzy pierogów:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 litr jagód, oczyszczonych
  • kilka łyżek cukru, do posypania jagód
  • kwaśna śmietana z cukrem lub jogurt naturalny, do podania

Jagody posypać cukrem i delikatnie wymieszać. Odstawić na bok.
Z mąki i żółtka zagnieść ciasto, dolewając stopniowo ciepłą wodę. Podzielić na 3 części. Dwie przykryć ściereczką, by nie wyschły, a jedną rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na cienki placek.
Za pomocą foremki o średnicy 7 cm wyciąć koła. Nałożyć jagodowy farsz i dokładnie zlepić brzegi. Odkładać na blachę odrobinę wysypaną mąką. Na czas wałkowania pozostałego ciasta zlepione już pierogi przykryć ściereczką, by nie wyschły.
Gotowe pierogi wrzucać na gotującą się, osoloną wodę i gotować ok. 1 min od momentu ich wypłynięcia na wierzch.
Wybierać łyżką cedzakową i odkładać na talerz.
Podawać z ulubionymi dodatkami zaraz po ugotowaniu.

     Życzę smacznego!




5 komentarzy:

  1. wyglądają nieziemsko! mamine pierogi nie mają sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co jak co ale z jagodami są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O mamuniu, ale bym sobie teraz zjadła... No coś cudownego!

    OdpowiedzUsuń
  4. kwintesencja lata! babcia robi najlepsze :) ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tam lubię lepić pierogi :) z jagodami najlepsze latem :)

    OdpowiedzUsuń