niedziela, 31 sierpnia 2014

Lody cytrynowe (bez maszynki)


Ostatnie wakacyjne lody. Mocno cytrynowe, proste i szybkie do zrobienia. Nie wymagają użycia maszynki do lodów.

Składniki na 750 ml lodów:

  • 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej
  • ok. 350 ml (półtora szklanki) lemon curd
  • paski ze skórki z cytryny, uprzednio wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem (otrzymane za pomocą zestera)

Śmietanę ubić na sztywno. Trzy łyżki lemon curd odłożyć na bok, a resztę delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Masę przelać do plastikowego pojemnika. Na wierzch wyłożyć odłożony lemon curd i za pomocą końca łyżki zrobić esy-floresy.
Wierzch posypać skórką cytrynową. Zamknąć pojemnik i schować do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wyjąć ok. 20 minut przed podaniem, by nieco zmiękły.

     Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych:

Akcja lodowa 2014   Akcja lodowa 2014   Lato w pełni!

3 komentarze:

  1. Mmm, musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbia takie domowe lody, są zdecydowanie lepsze od kupnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, domowe lody najlepsze! :)

      Usuń