Ostatnie wakacyjne lody. Mocno cytrynowe, proste i szybkie do zrobienia. Nie wymagają użycia maszynki do lodów.
Składniki na 750 ml lodów:
- 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej
- ok. 350 ml (półtora szklanki) lemon curd
- paski ze skórki z cytryny, uprzednio wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem (otrzymane za pomocą zestera)
Śmietanę ubić na sztywno. Trzy łyżki lemon curd odłożyć na bok, a resztę delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Masę przelać do plastikowego pojemnika. Na wierzch wyłożyć odłożony lemon curd i za pomocą końca łyżki zrobić esy-floresy.
Wierzch posypać skórką cytrynową. Zamknąć pojemnik i schować do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wyjąć ok. 20 minut przed podaniem, by nieco zmiękły.
Życzę smacznego!
Mmm, musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńuwielbia takie domowe lody, są zdecydowanie lepsze od kupnych :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, domowe lody najlepsze! :)
Usuń