Gęsta marmolada jeżynowa idealnie nadaje się do przekładania tortów oraz jako dodatek do różnych mas lub kremów. Zrobiłam ją właśnie z taką myślą.
Składniki na 2 słoiczki:
- ok. 700 g jeżyn
- 350 g cukru żelującego 3:1 (użyłam Delecty)
Przygotować słoiki i nakrętki. Wyparzyć wrzątkiem, a następnie wysuszyć w nagrzanym do 100ºC piekarniku.
Owoce wymieszać z cukrem. Całość zagotować, często mieszając. Gotować, aż owoce zmiękną. Nie za długo, kilka minut.
Przecedzić przez sitko, a następnie przelać do wysuszonych słoiczków i mocno zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Nakrętka powinna się zassać do środka.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Życzę smacznego!
teraz tylko smażyć naleśniki i zajadać z marmoladą :D super, uwielbiam jeżyny!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ostatnio moja Mama zrobiła, niesamowity smak. Już sobie wyobrażam jak będzie smakowała do herbaty jesienią. :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, porywam łyżeczkę :)
OdpowiedzUsuń