sobota, 23 sierpnia 2014

Marmolada jeżynowa


Gęsta marmolada jeżynowa idealnie nadaje się do przekładania tortów oraz jako dodatek do różnych mas lub kremów. Zrobiłam ją właśnie z taką myślą.

Składniki na 2 słoiczki:

  • ok. 700 g jeżyn
  • 350 g cukru żelującego 3:1 (użyłam Delecty)

Przygotować słoiki i nakrętki. Wyparzyć wrzątkiem, a następnie wysuszyć w nagrzanym do 100ºC piekarniku.
Owoce wymieszać z cukrem. Całość zagotować, często mieszając. Gotować, aż owoce zmiękną. Nie za długo, kilka minut.
Przecedzić przez sitko, a następnie przelać do wysuszonych słoiczków i mocno zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Nakrętka powinna się zassać do środka.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Jeżyny 2014

3 komentarze:

  1. teraz tylko smażyć naleśniki i zajadać z marmoladą :D super, uwielbiam jeżyny!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio moja Mama zrobiła, niesamowity smak. Już sobie wyobrażam jak będzie smakowała do herbaty jesienią. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności, porywam łyżeczkę :)

    OdpowiedzUsuń