poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Tarta chałwowa z jeżynami


Jeżeli ktoś lubi chałwę, to ta tarta powinna mu zasmakować. Wierzchnia, jeżynowa warstwa orzeźwia całość. 
Źródło: Vegazone.

Składniki na formę do tarty o średnicy 23 cm:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej krupczatki
  • szczypta soli
  • 150 g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 70 g przesianego cukru pudru
  • 2 łyżki przesianego kakao
  • 1 żółtko

Mąkę, sól, cukier puder oraz kakao umieścić w misie malaksera. Dodać masło i obrócić kilka razy, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Dodać żółtko i obrócić jeszcze kilka razy. W razie potrzeby dodać łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut.
Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 3 mm. Nawinąć na wałek i przenieść na formę do tarty. Delikatnie docisnąć palcami i usunąć nadmiar ciasta. Schować do lodówki na ok. 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 185°C.
Następnie nakłuć spód widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć np. fasolą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut.
W międzyczasie przygotować masę chałwową.

Masa chałwowa:

  • 300 g chałwy
  • 200 g serka kremowego (użyłam takiego z wiaderka do serników)
  • 2 jajka
  • 1 czubata łyżka proszku budyniowego waniliowego

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Gotową masę chałwowo-serową przelać na podpieczony spód. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175°C i piec 30-40 minut, aż masa serowa się zetnie.
Pozostawić do wystygnięcia.

Jeżynowa warstwa:

  • 400 jeżyn
  • 150 ml wody
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru dark muscovado (można zastąpić zwykłym)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • wiórki z białej czekolady, do dekoracji

W garnku zagotować połowę wody z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a następnie wrzucić owoce i doprowadzić do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozbełtać z resztą wody, wlać do owoców i wszystko gotować jeszcze przez chwilę, delikatnie mieszając, aż całość zgęstnieje jak kisiel.
Masę odstawić do przestygnięcia, a następnie wyłożyć na wierzch tarty. Schłodzić w lodówce. Udekorować wiórkami z białej czekolady.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Jeżyny 2014  Lato w pełni!

8 komentarzy:

  1. jestem wielką fanką chałwy od dziecka :) cudowna tarta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Prawda :) Pozostało już tylko wspomnienie i zdjęcie :D

      Usuń
  3. uwielbiam wszystko co z chałwą:)) A ta tarta kusi nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała moje ulubione połączenia smakowe chałwa i jeżyny mmm... :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można świeże owoce zastąpić mrożonymi ?

    OdpowiedzUsuń