Wiśnie i orzechy laskowe dobrze się komponują, a w towarzystwie gęstego greckiego jogurtu tworzą symfonię smaków.
Składniki na 6 porcji:
Orzechowa beza (z tego przepisu):
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki również.
Białka ubić na pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier, łyżce po łyżce i ubijać dalej. Wmiksować mąkę ziemniaczaną, dodać mielone orzechy i wymieszać delikatnie łopatką.
Przełożyć masę do formy, wyrównać wierzch i piec przez 1 godzinę i 15 minut, aż stanie się twarda i chrupiąca. Gdy wystygnie, pokruszyć na drobniejsze kawałki.
Frużelina wiśniowa (z tego przepisu):
- 250 g wiśni
- 3-4 łyżki cukru, do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1 łyżce wody
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
Owoce z cukrem podgrzać mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Nie doprowadzać do wrzenia. Gdy owoce puszczą sok dodać sok z cytryny oraz wodę z mąką ziemniaczaną. Wymieszać. Dobrze rozpuszczoną żelatynę dodać do owoców i dokładnie wymieszać.
Wystudzić i schować do lodówki, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu (coś pomiędzy kisielem a galaretką).
Dodatkowo:
- 400 g gęstego jogurtu greckiego
- 1-2 łyżki miodu
- wiśnie koktajlowe, do dekoracji
Połączyć jogurt z miodem. Delikatnie wymieszać.
Wszystkie elementy deseru układać warstwami w przygotowanych wcześniej pucharkach, w dowolnej kolejności.
Schłodzić przed podaniem. Udekorować wiśniami.
Schłodzić przed podaniem. Udekorować wiśniami.
Życzę smacznego!
Fantastyczny deser:)
OdpowiedzUsuńŚwietne desery! *.*
OdpowiedzUsuńWyglądają znakomicie! : )
Ale pychota:)
OdpowiedzUsuńZachwycająco prezentuje się ten deser :)
OdpowiedzUsuń