środa, 13 sierpnia 2014

Deser wiśniowo - orzechowy z jogurtem greckim


Wiśnie i orzechy laskowe dobrze się komponują, a w towarzystwie gęstego greckiego jogurtu tworzą symfonię smaków.

Składniki na 6 porcji:

Orzechowa beza (z tego przepisu):

  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych

Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki również.
Białka ubić na pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier, łyżce po łyżce i ubijać dalej. Wmiksować mąkę ziemniaczaną, dodać mielone orzechy i wymieszać delikatnie łopatką.
Przełożyć masę do formy, wyrównać wierzch i piec przez 1 godzinę i 15 minut, aż stanie się twarda i chrupiąca. Gdy wystygnie, pokruszyć na drobniejsze kawałki.

Frużelina wiśniowa (z tego przepisu):

  • 250 g wiśni
  • 3-4 łyżki cukru, do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozrobionej w 1 łyżce wody
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody

Owoce z cukrem podgrzać mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru. Nie doprowadzać do wrzenia. Gdy owoce puszczą sok dodać sok z cytryny oraz wodę z mąką ziemniaczaną. Wymieszać. Dobrze rozpuszczoną żelatynę dodać do owoców i dokładnie wymieszać.
Wystudzić i schować do lodówki, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu (coś pomiędzy kisielem a galaretką).

Dodatkowo:

  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1-2 łyżki miodu
  • wiśnie koktajlowe, do dekoracji

Połączyć jogurt z miodem. Delikatnie wymieszać.

Wszystkie elementy deseru układać warstwami w przygotowanych wcześniej pucharkach, w dowolnej kolejności.
Schłodzić przed podaniem. Udekorować wiśniami.

     Życzę smacznego!





4 komentarze: