poniedziałek, 27 stycznia 2014

Łosoś duszony w liściach pora


Ciekawy pomysł na łososia, wypróbowany przeze mnie wiele razy. Prosty, szybki i smaczny obiad.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 kawałki łososia (2 x 150 g)
  • por
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • dwie szklanki wody
  • 1 czerwona papryka
  • kilka rzodkiewek
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • 1 łyżka zielonego groszku konserwowego
  • wegeta
  • sól
  • 1/2 łyżeczki curry lub więcej
  • siekana natka pietruszki

Ryż zalać wodą, posolić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na ok. 5 minut, by "doszedł". Następnie dodać przyprawę curry i dokładnie wymieszać. Dwie foremki posmarować olejem i napełnić ryżem, delikatnie dociskając. Przykryć folią spożywczą i schować do lodówki na czas przygotowania reszty.
Pora przekroić na pół, oddzielając zieloną część od białej. Białą część pora naciąć wzdłuż czubkiem nożem. Ściągnąć 4 liście z pora. Dokładnie opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Dwa liście ułożyć na desce do krojenia obok siebie tak, by jeden nachodził na drugi. Położyć kawałek łososia i ciasno zwinąć w rulon, złączeniem do dołu. Ułożyć na dnie garnka. Z drugim kawałkiem zrobić to samo. Całość zalać połową szklanki wody. Posypać wegetą i dusić pod przykryciem przez 10 minut na średnim ogniu.
W tym czasie przygotować surówkę z papryki, rzodkiewek, czarnych oliwek oraz zielonego groszku. Doprawić solą i pieprzem.
By wydobyć ryż z foremek należy delikatnie oddzielić go od brzegów naczynia ostrzem noża. Zdecydowanym ruchem wyłożyć "babkę" ryżu na talerz. Ryż można podgrzać w mikrofalówce lub podać na zimno. Wierzch udekorować siekaną natką pietruszki. Obok ułożyć kawałek łososia w porze.
Podawać z surówką ze świeżych warzyw.

     Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych:

  Niskokaloryczny styczeń

1 komentarz:

  1. Robiłam już kilka razy łososia z porami, bardzo mi pasuje to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń