sobota, 25 stycznia 2014

Ekstrakt cytrynowy i pomarańczowy


Genialny, dziecinnie prosty sposób na zrobienie ekstraktu z cytrusów.
Źródło: Moje Wypieki.

Składniki na 1 ekstrakt (200 ml):

  • skórka z 1 owocu pomarańczy (lub 2 cytryn/limonek)
  • 100 ml wódki
  • 100 ml wody
  • słoik lub buteleczka


Owoce wyszorować i wyparzyć. Za pomocą obieraczki do ziemniaków zdjąć skórkę (bez białej gorzkiej warstwy). Pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do słoiczka. Zalać wódką, uzupełnić wodą, słoik zakręcić. Wymieszać i schować w chłodne, ciemne miejsce (ale nie do lodówki). Od czasu do czasu wstrząsnąć.
Ekstrakt jest gotowy do użycia po 7 dniach, ale po dwóch miesiącach uzyskuje pełny aromat. Ekstrakt można przechowywać przez rok, po tym czasie wskazane jest zrobienie nowego.


Uwaga: nie należy dodawać ekstraktu do gorących płynów, ponieważ alkohol wyparuje razem z częścią aromatu z cytrusów.


     Życzę aromatycznych wypieków!



Udział w akcjach kulinarnych:

Domowy Wyrób

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł, chętnie wykorzystam, szczególnie kusi mnie zrobienie ekstraktu limonkowego, bo uwielbiam aromat tego owocu.

    OdpowiedzUsuń
  2. o nie wiedziałam, że można je zrobić samemu w domu;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry przepis, na pewno zrobię.
    Bardzo ładna serwetka w kaszubskie wzory.
    Serdeczności;-)

    OdpowiedzUsuń