niedziela, 12 stycznia 2014

Krem makowy z bakaliami


Szybki deser na wykorzystanie resztek maku i bakalii. 
Inspiracja: Ewa Aszkiewicz "Słodka kuchnia polska".

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 szklanka śmietany kremówki 36 %
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka maku (sparzonego, ugotowanego i trzykrotnie zmielonego w maszynce, bez jakichkolwiek dodatków)
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka posiekanych bakalii
  • pół tabliczki utartej deserowej lub gorzkiej czekolady
  • małe ciasteczka lub wiśnie koktajlowe, do dekoracji

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Śmietankę ubić na puszystą masą, pod koniec dodając cukier waniliowy. Następnie wmiksować wystudzoną żelatynę, utarte żółtka oraz mak. Dodać bakalie i delikatnie wymieszać łopatką.
Krem przełożyć do szklanych pucharków i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem każdy pucharek posypać obficie tartą czekoladą i udekorować ciasteczkiem lub wiśnią.

     Życzę smacznego!





1 komentarz:

  1. Ale fajny pomysł na wykorzystanie resztek maku. Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń