Szybki deser na wykorzystanie resztek maku i bakalii.
Inspiracja: Ewa Aszkiewicz "Słodka kuchnia polska".
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 szklanka śmietany kremówki 36 %
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka maku (sparzonego, ugotowanego i trzykrotnie zmielonego w maszynce, bez jakichkolwiek dodatków)
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka posiekanych bakalii
- pół tabliczki utartej deserowej lub gorzkiej czekolady
- małe ciasteczka lub wiśnie koktajlowe, do dekoracji
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Śmietankę ubić na puszystą masą, pod koniec dodając cukier waniliowy. Następnie wmiksować wystudzoną żelatynę, utarte żółtka oraz mak. Dodać bakalie i delikatnie wymieszać łopatką.
Krem przełożyć do szklanych pucharków i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem każdy pucharek posypać obficie tartą czekoladą i udekorować ciasteczkiem lub wiśnią.
Życzę smacznego!
Ale fajny pomysł na wykorzystanie resztek maku. Ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuń