niedziela, 26 stycznia 2014

Koktajl bananowy na gorąco


W końcu zrobiła się prawdziwa zima. Koktajl bananowy na gorąco na pewno nas rozgrzeje i nasyci. 
Inspiracja: "Gorące napoje", wyd. RM. 

Składniki na 2 porcje:

  • 2 banany
  • 500 ml mleka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
  • sos toffi lub karmelowy do dekoracji (użyłam korzennego syropu dyniowego)

Banany i mleko zmiksować w mikserze lub blenderze na jednolitą masę. Przelać do rondla i delikatnie podgrzewać, stale mieszając, aż do punktu wrzenia. Gorącą mieszanką napełnić dwa kubki lub żaroodporne szklanki. Zetrzeć odrobinę gałki nad napojem, ozdobić sosem toffi lub innym syropem.
Napój trzeba wypić od razu po przyrządzeniu, bo z biegiem czasu gęstnieje.

     Życzę smacznego!




5 komentarzy: