czwartek, 30 stycznia 2014

Jajko zapiekane z pomidorami i serem feta


Świetny pomysł na niskokaloryczne śniadanie na ciepło. Jajko zapiekane z pomidorkami, fetą i ziołami. Kiedyś nie było takiej siły, która by mnie zmusiła do zjedzenia jajka na miękko. Jednak po latach, gust kulinarny mi się zmienił i całe szczęście na lepsze.
Przepis podpatrzyłam u Maggie, która pewnie jeszcze nie raz mnie zainspiruje.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 świeże jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 1-2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 średnie pomidory, pokrojone w kostkę (ja użyłam pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół)
  • 100 g pokruszonego sera feta
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
  • świeże zioła (użyłam rozmarynu)

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C.
Cebulkę oraz czosnek podsmażyć na łyżce oliwy do miękkości. Dodać pomidorki oraz oregano i dusić ok. 5- 10 minut, w zależności od upodobań. Można zostawić pomidorki w całości lub dusić do momentu, aż warzywa zamienią się w gesty sos. Moje pomidorki zostawiłam w całości, a gdy trochę przestygły, ściągnęłam z nich skórkę. Warzywa wymieszać z serem feta i ziołami, doprawić solą (nie za dużo, ser feta sam w sobie jest słony).
Wyłożyć mieszankę do dwóch żaroodpornych niedużych naczyń, po środku zrobić wgłębienie i wbić po jajku, oprószyć z wierzchu świeżo zmielonym pieprzem.
Zapiekać przez 10-15 minut. Białko powinno być ścięte, żółtko płynne. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do przestygnięcia.
Podawać z grzanką z ciemnego pieczywa.

     Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych:

Niskokaloryczny styczeń

3 komentarze: