sobota, 25 stycznia 2014

Razowe pancakes z jogurtem


Te popularne w Stanach Zjednoczonych placuszki, równie dobrze można przygotować z mąki razowej i trochę je "odchudzić". Dużą ich zaletą jest fakt, że do ich smażenia nie trzeba używać tłuszczu. W sam raz na śniadanie przed intensywnym, mroźnym dniem.
Inspiracja: klik.

Składniki na ok. 16-18 sztuk:

  • 1 szklanka maślanki
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła, rozpuszczonego i wystudzonego
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli

Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól połączyć w jednej misce. W drugiej misce, za pomocą ręcznej trzepaczki, wymieszać maślankę, jogurt naturalny, ekstrakt, rozpuszczone masło oraz jajka. Następnie dodać suche składniki i dokładnie połączyć na gładką masę.
Nieprzywierającą patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Za pomocą łyżki do lodów nałożyć 4 porcje ciasta na patelnię i smażyć przez ok. 1 minutę do momentu, aż brzegi placuszków staną się suche, a na powierzchni zaczną powstawać małe bąbelki. Następnie przewrócić placuszki na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Układać po kilka sztuk na talerzykach, jeden na drugim.

Do podania:

  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie owoce (u mnie suszone truskawki)
  • wiórki kokosowe
lub

Jogurt wymieszać z miodem oraz sokiem z cytryny. Polać placuszki tuż przed podaniem, posypać owocami i oprószyć wiórkami kokosowymi.
Pancakes równie dobrze smakują z różnego rodzaju syropami, które można kupić lub przygotować samemu.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Naleśniki w każdej postaci

2 komentarze: