Te popularne w Stanach Zjednoczonych placuszki, równie dobrze można przygotować z mąki razowej i trochę je "odchudzić". Dużą ich zaletą jest fakt, że do ich smażenia nie trzeba używać tłuszczu. W sam raz na śniadanie przed intensywnym, mroźnym dniem.
Inspiracja: klik.
Składniki na ok. 16-18 sztuk:
- 1 szklanka maślanki
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka
- 3 łyżki masła, rozpuszczonego i wystudzonego
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól połączyć w jednej misce. W drugiej misce, za pomocą ręcznej trzepaczki, wymieszać maślankę, jogurt naturalny, ekstrakt, rozpuszczone masło oraz jajka. Następnie dodać suche składniki i dokładnie połączyć na gładką masę.
Nieprzywierającą patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Za pomocą łyżki do lodów nałożyć 4 porcje ciasta na patelnię i smażyć przez ok. 1 minutę do momentu, aż brzegi placuszków staną się suche, a na powierzchni zaczną powstawać małe bąbelki. Następnie przewrócić placuszki na drugą stronę i smażyć kolejną minutę. Układać po kilka sztuk na talerzykach, jeden na drugim.
Do podania:
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- opcjonalnie owoce (u mnie suszone truskawki)
- wiórki kokosowe
lub
- syrop klonowy
- syrop korzenny
- korzenny syrop dyniowy
Jogurt wymieszać z miodem oraz sokiem z cytryny. Polać placuszki tuż przed podaniem, posypać owocami i oprószyć wiórkami kokosowymi.
Pancakes równie dobrze smakują z różnego rodzaju syropami, które można kupić lub przygotować samemu.
Życzę smacznego!
Wyglądają obłędnie. Już wiem co będzie jutro na śniadanie
OdpowiedzUsuńrewelacyjne śniadanie:)
OdpowiedzUsuń