środa, 8 stycznia 2014

Lekki kapuśniaczek


Dziś zaczynam realizację jednego z moich noworocznych postanowień, a mianowicie publikację przepisów na potrawy wytrawne. Być może nie każdy wie, że na co dzień preferuję kuchnię lekką, niskokaloryczną i mało skomplikowaną.
Jestem ogromną amatorką kwaśnego, dlatego na pierwszy niesłodki post wybrałam lekki kapuśniak. Sycąca i mało kaloryczna zupa. Polecam.

Składniki:

  • 200 g chudej wieprzowiny (schabu)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 4 ziemniaki
  • 2 litry wody
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1,5 łyżeczki kminku
  • 1,5 łyżeczki vegety
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • pół czerwonej i pół żółtej papryki
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Mięso umyć, zalać wodą i gotować na małym ogniu.
Łyżką cedzakową starannie zebrać z wierzchu szumowiny. Dodać słodką paprykę, vegetę oraz kminek i gotować ok. 5 minut. Jeśli to konieczne ponownie zebrać szumowiny.
Kiszoną kapustę przepłukać zimną woda, odsączyć i grubo posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Wyjąć mięso i pokroić w paski lub kostkę. Kapustę i ziemniaki wrzucić do garnka i gotować ok. 15 minut na średnim ogniu.
Cebulkę obrać, pokroić w talarki i podsmażyć na łyżce oleju. Paprykę pokroić na cienkie paski. Wrzucić do garnka cebulkę, dodać pokrojone mięso oraz paprykę i gotować jeszcze 10 minut.
Na koniec przyprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.


Uwaga: Jeżeli nie lubicie zbyt kwaśnego kapuśniaku warto, przed dodaniem kapusty do zupy, obgotować ją w osobnym garnku i odsączyć.


     Życzę smacznego!





Udział w akcjach kulinarnych:

6 komentarzy:

  1. Kochana ten kapuśniaczek jest aż za bardzo lekki,bo nie ma w nim kapusty:)ale gdyby była,to jestem chętna ugotować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzieś mi umknęła ta kiszona kapusta :D

      Usuń
    2. Nooo,od razu lepiej:)pozdrawiam,dam znać,jak ugotuję:)

      Usuń
  2. Gratuluję wytrawnego debiutu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Mam nadzieję, że można go zaliczyć do udanych :D

      Usuń
  3. Z ziemniakami - pychaaaaaaa !!!! Boshe jak dawno jadłam taki kapuśniak... :(. Koniecznie czeka w kolejce do zorbienia. A Twój Aniu wygląda mega smakowicie. Ślinka mi cieknie... ;/

    OdpowiedzUsuń