Bardzo szybka zupa z marchwi. Niskokaloryczna, sycąca i rozgrzewająca. U mnie podana z jogurtem naturalnym oraz chipsami z buraka. Znakomicie będzie smakować z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Chipsy buraczane można kupić w większych sklepach. Są zdrowe, naturalne i bez dodatku cukrów. Wypatrzyłam takie o smaku winegret, są lekko kwaskowe i mnie bardzo smakują.
Składniki na ok. 6 porcji:
- 8 marchewek (średniej wielkości)
- woda
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1-centymetrowy kawałek korzenia imbiru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka curry
- 1/4 łyżeczki mielonego chili
- sól i pieprz
- jogurt naturalny
- siekany koperek
- chipsy z buraka (u mnie o smaku winegret)
Marchew obrać, pokroić w grube plastry. Kawałek imbiru obrać. Wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować na średnim ogniu do miękkości. W międzyczasie, na łyżce oliwy, poddusić posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać do marchewki i dalej gotować.
Gdy warzywa zmiękną dodać przyprawy, chwilę jeszcze pogotować, a następnie zmiksować blenderem na gładką masę. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty, dolać gorącej wody i jeszcze raz zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać na gorąco z jogurtem naturalnym, odrobiną koperku i buraczanymi chipsami.
Życzę smacznego!
Już nie wiem ile razy przymierzałam się do zrobienia zupy z marchwi, ale nie jestem do tego przekonana, a Twoja zachęca do spróbowania :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńładny ma kolor i te buraczki, pycha
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńSuper. Cieszę się, że smakowała :)
UsuńWow supersprawa. Bardzo ciekawa propozycja. Ja ostatnio słyszałam że jedzenie takich rzeczy poprawia generalnie cere (marchew). Może bede mogła zrezygnowac z tych pokaźnych zakupów jakie robie na superkoszyku :P
OdpowiedzUsuńZupa bardzo smaczna i pewnie nie raz jeszcze ją sobie przygotuję :). Przy jej przyrządzaniu posługiwałam się też specjalnym mikserem kuchennym, który swego czasu kupiłam na https://duka.com/pl/agd/miksery. Urządzenie pozwala mi na miksowanie potrawy na gorąco, bezpośrednio w garnku. Jego zastosowanie ułatwia pracę i ma duży wpływ na skrócenie czasu przygotowania kremu.
OdpowiedzUsuń