Bardzo często jadam różnego rodzaju sałatki. Niejednokrotnie zastępują mi obiad, zwłaszcza takie z dodatkiem mięsa. Ta jest bardzo smaczna. Wszystkie użyte składniki uzupełniają się w taki sposób, że tworzą idealnie zbilansowaną smakowo całość. Z uwagi na dość sporą ilość oliwy z oliwek, nie można jej raczej zaliczyć do niskokalorycznych, ale na pewno jest zdrowa i sycąca. Zwykle unikam sałatek z dodatkiem oleju, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić.
Inspiracja: "Sałatki. Szybko i smacznie", str. 20.
Składniki na 3 porcje:
- 3 małe, pojedyncze piersi z kurczaka (bez skóry)
- 7 (5 + 2) łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki tabasco (można zastąpić mieloną ostrą papryką)
- 2 (1 + 1 )łyżeczki oregano
- 1/2 szklanki drobno posiekanej, czerwonej cebuli
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1/2 szklanki czarnych oliwek, pokrojonych na plasterki
- kilka listków mięty lub melisy, posiekanych
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 6 suszonych pomidorów, pokrojonych w paski (użyłam takich w oleju)
- 1 dojrzałe awokado
- 3 rodzaje sałaty (wg gustu), umyte, wysuszone i porwane na mniejsze części
- 3 grzanki z chleba razowego, do podania
Sok z cytryny wlać do miseczki, wymieszać z tabasco (lub papryką) i 1 łyżeczką oregano. Dolać 5 łyżek oliwy z oliwek i ubijać, aż sos osiągnie jednorodną konsystencję. Dodać cebulę, część mięty oraz natkę pietruszki i odstawić na bok.
Rozgrzać patelnię (można użyć żebrowanej grillowej) do umiarkowanej temperatury.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Każdą część posmarować z obu stron pozostałą oliwą, posypać resztą oregano, doprawić solą i pieprzą. Opiekać kurczaka przez 7 minut, następnie obrócić i grillować przez kolejne 7 minut.
Przełożyć kurczaka na talerz i pozostawić do wystygnięcia. Następnie pokroić na paski i ciasno poukładać na talerzu. Na wierzchu równomiernie rozsmarować sos z oliwy i cebuli. Pozostawić mięso, aby się marynowało w temperaturze pokojowej przez 15 minut.
Na trzech talerzach rozłożyć sałatę. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, za pomocą dużej łyżki delikatnie wydrążyć owoc, a następnie pokroić na cząstki. Na sałacie ułożyć kawałki kurczaka razem z marynatą. Między nimi umieścić plasterki awokado. Całość posypać paskami suszonych pomidorów oraz czarnymi oliwkami.
Wierzch sałatki posypać siekaną miętą. Podawać z grzanką z ciemnego pieczywa.
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz