Tym razem dietetyczna propozycja zupy z porów. Według autora porcja zupy (100 g) zawiera jedynie 20 kcal.
Źródło: Romana Chojnacka "Chudnę! Jak utrzymać idealną sylwetkę przez cały rok".
Składniki na ok. 6 porcji:
- 1,5 l wody
- 200 g włoszczyzny (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera)
- 400 g ziemniaków
- 600 g porów
- łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Włoszczyznę obrać, opłukać i pokroić na plasterki. Zalać wrzącą wodą i gotować. Ziemniaki również obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do podgotowanej włoszczyzny.
Pory umyć, ciemnozielone końcówki odciąć. Części białe oraz jasnozielone starannie opłukać, drobno pokroić i poddusić w rondlu na oliwie z oliwek. Przełożyć do wywaru i całość gotować do miękkości.
Jogurt wymieszać z niewielką ilością gorącego wywaru, dodać do zupy i już nie gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
Zupę można również zrobić w wersji kremowej, miksując przyprawiony wywar z miękkimi warzywami. Podawać z jogurtem naturalnym.
Życzę smacznego!
Musi być pyszna i taka delikatna :)
OdpowiedzUsuńFajna zupka...
OdpowiedzUsuńzupy i kremy z pora bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuń