czwartek, 16 stycznia 2014

Zupa z porów (dietetyczna)


Tym razem dietetyczna propozycja zupy z porów. Według autora porcja zupy (100 g) zawiera jedynie 20 kcal. 
Źródło: Romana Chojnacka "Chudnę! Jak utrzymać idealną sylwetkę przez cały rok".

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 1,5 l wody
  • 200 g włoszczyzny (1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera)
  • 400 g ziemniaków
  • 600 g porów
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Włoszczyznę obrać, opłukać i pokroić na plasterki. Zalać wrzącą wodą i gotować. Ziemniaki również obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać do podgotowanej włoszczyzny.
Pory umyć, ciemnozielone końcówki odciąć. Części białe oraz jasnozielone starannie opłukać, drobno pokroić i poddusić w rondlu na oliwie z oliwek. Przełożyć do wywaru i całość gotować do miękkości.
Jogurt wymieszać z niewielką ilością gorącego wywaru, dodać do zupy i już nie gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną zieleniną.
Zupę można również zrobić w wersji kremowej, miksując przyprawiony wywar z miękkimi warzywami. Podawać z jogurtem naturalnym.

     Życzę smacznego!




Udział w akcjach kulinarnych:

Niskokaloryczny styczeń 

3 komentarze: