Wyśmienity i szybki (nie licząc czasu chłodzenia) krem czekoladowy, który jest banalny w przygotowaniu. Nie wymaga użycia miksera.
Jamie w swoim programie nazywał go musem, ale ponieważ deser nie ma raczej konsystencji musu, został nazwany kremem.
Składniki na 4-6 porcji:
- 250 ml śmietany kremówki
- 200 g gorzkiej czekolady (użyłam deserowej)
- 2 żółtka
- łyżka solonego masła lub łyżka masła + szczypta soli (dodatek soli podbija smak czekolady)
Śmietanę podgrzać w garnku, nie doprowadzając do zagotowania. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną na kostki czekoladę. Mieszać, aż czekolada dobrze się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dokładnie wymieszać, a na koniec masło i wszystko razem połączyć do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy.
Przełożyć mus do małych kubeczków, np. filiżanek do espresso i schłodzić w lodówce przez minimum 45 minut.
Można serwować z ciasteczkiem amaretti.
Życzę smacznego!
Wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńdaj spróbować ! :)
OdpowiedzUsuńPychotka :) zglodnialam ....
OdpowiedzUsuńJaki aksamitny :) Aż chciałoby się zanurzyć w nim łyżeczkę....
OdpowiedzUsuńObłęd! Istna rozkosz na łyżeczce :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie - od razu mam ślinotok!!
OdpowiedzUsuńMasz genialnego bloga - jestem fanką od pierwszego zajrzenia! Pozdrawiam!
Dzięki :) bardzo mi się miło zrobiło :)
UsuńO tak - chcę go !!! Pragnę! Pożądam :D
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo dobry, wyszło idealnie, tylko mimo, że zrobiłam to z gorzkiej czekolady to i tak jak dla mnie było jej za dużo i skończyłam po paru łyżeczkach :) z dodatkiem wiśni będzie jeszcze lepsze - nie będzie aż tak słodkie.
OdpowiedzUsuńP.S. Bardzo ciekawy masz blog :) z wielu przepisów już skorzystałam :)
Dziękuję serdecznie :) Co do musu, to prawda, że jest bardzo nasycony, dlatego najlepiej go serwować w malutkich pojemniczkach :)
Usuńi raczej konsystencja musu to nie jest. Mus jest puszysty i lekki. To jest bardziej krem, coś jak Nutella :)
UsuńMożna dodać odrobinę cukru? Jeśli tak to kiedy? Na początku, na końcu?
OdpowiedzUsuńPlanuję ten krem nałożyć na ciastka i obawiam się że może być za gorzki.
Zamiast dodawać cukru, proszę użyć raczej mlecznej czekolady.
Usuń