środa, 15 stycznia 2014

Krem czekoladowy wg Jamie'go Olivera


Wyśmienity i szybki (nie licząc czasu chłodzenia) krem czekoladowy, który jest banalny w przygotowaniu. Nie wymaga użycia miksera.
Jamie w swoim programie nazywał go musem, ale ponieważ deser nie ma raczej konsystencji musu, został nazwany kremem.

Składniki na 4-6 porcji:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 g gorzkiej czekolady (użyłam deserowej)
  • 2 żółtka
  • łyżka solonego masła lub łyżka masła + szczypta soli (dodatek soli podbija smak czekolady)

Śmietanę podgrzać w garnku, nie doprowadzając do zagotowania. Zdjąć z ognia i wrzucić połamaną na kostki czekoladę. Mieszać, aż czekolada dobrze się rozpuści. Następnie dodać żółtka i dokładnie wymieszać, a na koniec masło i wszystko razem połączyć do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy.
Przełożyć mus do małych kubeczków, np. filiżanek do espresso i schłodzić w lodówce przez minimum 45 minut.
Można serwować z ciasteczkiem amaretti.

     Życzę smacznego!





13 komentarzy:

  1. Pychotka :) zglodnialam ....

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki aksamitny :) Aż chciałoby się zanurzyć w nim łyżeczkę....

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłęd! Istna rozkosz na łyżeczce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie - od razu mam ślinotok!!
    Masz genialnego bloga - jestem fanką od pierwszego zajrzenia! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak - chcę go !!! Pragnę! Pożądam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis bardzo dobry, wyszło idealnie, tylko mimo, że zrobiłam to z gorzkiej czekolady to i tak jak dla mnie było jej za dużo i skończyłam po paru łyżeczkach :) z dodatkiem wiśni będzie jeszcze lepsze - nie będzie aż tak słodkie.

    P.S. Bardzo ciekawy masz blog :) z wielu przepisów już skorzystałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie :) Co do musu, to prawda, że jest bardzo nasycony, dlatego najlepiej go serwować w malutkich pojemniczkach :)

      Usuń
    2. i raczej konsystencja musu to nie jest. Mus jest puszysty i lekki. To jest bardziej krem, coś jak Nutella :)

      Usuń
  7. Można dodać odrobinę cukru? Jeśli tak to kiedy? Na początku, na końcu?

    Planuję ten krem nałożyć na ciastka i obawiam się że może być za gorzki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast dodawać cukru, proszę użyć raczej mlecznej czekolady.

      Usuń