Z ulgą żegnam rok 2013, bo (delikatnie mówiąc) był beznadziejny. Za to z nadzieją patrzę w Nowy 2014 Rok i z tej okazji życzę Wam zdrowia, siły i determinacji w dążeniu do celu. Życzę Wam także udanej zabawy sylwestrowej i polecam pyszne imbirowe drinki. Jeszcze jest czas, by je przygotować.
Inspiracja: David Lebovitz.
Szczęśliwego Nowego 2014 Roku!
Składniki:
Syrop imbirowy (składniki na ok. 0,5 l syropu):
- 225 g świeżego imbiru, pokrojonego na mniejsze kawałki (nie trzeba zeskrobywać skórki)
- 1 litr wody
- 400 g cukru
- szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do garnka z grubym dnem. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i podgrzewać przez 45 minut.
Następnie odcedzić na sitku, wystudzić i schłodzić w lodówce. Syrop można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.
Można z niego przygotować sylwestrowe drinki, imbirową lemoniadę lub po prostu dodać do herbaty.
Dodatkowo:
- schłodzony szampan lub wino musujące
- kostki lodu z listkami mięty lub melisy w środku
- granita zrobiona z soku wiśniowego z dodatkiem amaretto (sok zamrozić w pojemniku na kostki lodu, a następnie rozkruszyć blenderem)
- mrożone owoce aronii nabite na wykałaczkę (można zastąpić mrożonymi jagodami, czarnymi porzeczkami, borówkami lub żurawiną), do dekoracji
Dno kieliszków napełnić syropem imbirowym lub wiśniową granitą. Dodać kostki lodu, uzupełnić szampanem i od razu podawać.
Życzę udanej zabawy!
Z całego serca Ci życzę, żeby ten nowy rok był lepszy, i żebyś za rok kończyła go z nutką nostalgii raczej :)
OdpowiedzUsuńImbir to mój faworyt, na takie pyszności to bym się skusiła... :)