wtorek, 31 grudnia 2013

Imbirowy drink sylwestrowy


Z ulgą żegnam rok 2013, bo (delikatnie mówiąc) był beznadziejny. Za to z nadzieją patrzę w Nowy 2014 Rok i z tej okazji życzę Wam zdrowia, siły i determinacji w dążeniu do celu. Życzę Wam także udanej zabawy sylwestrowej i polecam pyszne imbirowe drinki. Jeszcze jest czas, by je przygotować.
Inspiracja: David Lebovitz.


Szczęśliwego Nowego 2014 Roku!






Składniki:

Syrop imbirowy (składniki na ok. 0,5 l syropu):

  • 225 g świeżego imbiru, pokrojonego na mniejsze kawałki (nie trzeba zeskrobywać skórki)
  • 1 litr wody
  • 400 g cukru
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wrzucić do garnka z grubym dnem. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i podgrzewać przez 45 minut.
Następnie odcedzić na sitku, wystudzić i schłodzić w lodówce. Syrop można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.
Można z niego przygotować sylwestrowe drinki, imbirową lemoniadę lub po prostu dodać do herbaty.

Dodatkowo:

  • schłodzony szampan lub wino musujące
  • kostki lodu z listkami mięty lub melisy w środku
  • granita zrobiona z soku wiśniowego z dodatkiem amaretto (sok zamrozić w pojemniku na kostki lodu, a następnie rozkruszyć blenderem)
  • mrożone owoce aronii nabite na wykałaczkę (można zastąpić mrożonymi jagodami, czarnymi porzeczkami, borówkami lub żurawiną), do dekoracji

Dno kieliszków napełnić syropem imbirowym lub wiśniową granitą. Dodać kostki lodu, uzupełnić szampanem i od razu podawać.

     Życzę udanej zabawy!













Udział w akcjach kulinarnych:

1 komentarz:

  1. Z całego serca Ci życzę, żeby ten nowy rok był lepszy, i żebyś za rok kończyła go z nutką nostalgii raczej :)
    Imbir to mój faworyt, na takie pyszności to bym się skusiła... :)

    OdpowiedzUsuń