poniedziałek, 30 grudnia 2013

Czekoladki z różowym pieprzem


Białą czekoladę, albo się kocha, albo nienawidzi. Niektórzy w ogóle nie uznają jej za czekoladę i chyba mnie można zaliczyć do tej grupy. Nie dość, że nie zawiera kakao - składnika, który jest esencją czekolady, dodatkowo jest zbyt mdła i nijaka, czasem w dziwny sposób perfumowana. Z różowym pieprzem, który wprost ubóstwiam, nabiera pazura, a tym samym zdecydowanego smaku.

Składniki na 12 czekoladek:

  • 1,5 tabliczki białej czekolady
  • 3 łyżeczki różowego pieprzu, delikatnie rozgniecionego w moździerzu
  • silikonowa foremka do czekoladek

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wrzucić pieprz, wymieszać i gotową masą napełnić foremki. Schować do lodówki do momentu, aż czekolada stężeje.

     Życzę smacznego!






4 komentarze:

  1. Świetny pomysł :)
    Śliczne masz foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja należę do zwolenników białej czekolady - to właściwie jedyna czekolada, którą uznaję - bo mlecznej ani gorzkiej nie lubię ;) Choć i białej nie jadam na tabliczki (co najwyżej kostkę raz na kilka miesięcy).
    Twoje wydanie mi się bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ muszą wybornie smakować... Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Podziwiam, bo wyglądają naprawdę zjawiskowo!

    OdpowiedzUsuń