niedziela, 29 grudnia 2013

Torcik makowy z żurawiną i lekkim kremem kakaowym


Bardzo smaczne ciasto na makowym biszkopcie nasączonym sokiem z limonki, przełożone warstwą konfitury żurawinowej, przykryte lekkim kremem z kremówki i nutelli. Wersja dla najmłodszych nie zawiera alkoholu, ale można ją urozmaicić dodając do kremu kilka łyżek likieru amaretto.
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, ale ja zastąpiłam krem kawowy kremem kakaowym z dodatkiem nutelli. Moi domownicy jakoś nie przepadają za smakiem kawy w wypiekach, mimo to uważam, że ciasto w obu wersjach jest znakomite. W dodatku całkiem łatwe i szybkie do wykonania.

Składniki na formę o wymiarach ok. 21 x 25 cm:

Biszkopt makowy:

  • 4 jajka, w temp. pokojowej
  • 100 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki suchego maku
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu lub olejku migdałowego

Dodatkowo:

  • świeżo wyciśnięty sok z 3 limonek
  • słoiczek (230 g) żurawiny do mięs i serów (użyłam firmy Łowicz)

Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować niczym. Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę uważając, by ich nie przebić. Łyżka po łyżce dodawać cukier, ubijając po każdym dodaniu. Następnie kolejno dodawać żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej dodać suche składniki. Delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy, wyrównać wierzch i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 22-25 minut.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do wystygnięcia.
Następnie, nie wyjmując z formy, nasączyć biszkopt sokiem z limonki. Odstawić na parę minut, a potem wyłożyć żurawinę i równomiernie rozsmarować. Odstawić na bok.

Krem kakaowy:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 400 ml śmietanki kremówki 30 %, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3-4 łyżki nutelli
  • 6 łyżek likieru amaretto (opcjonalnie)

Żelatynę dokładnie rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając, by żelatyna nie stężała. Dodać likier i odstawić.
Połowę śmietanki (200 ml) zmiksować na szybkich obrotach z serkiem mascarpone na gładką i puszystą masę. Dodać ostudzoną żelatynę i jeszcze chwilę zmiksować. Następnie wmieszać nutellę. Resztę śmietany ubić z cukrem pudrem na sztywno i za pomocą łopatki delikatnie połączyć z masą kakaową.
Gotowy krem wyłożyć na warstwę żurawiny, wyrównać wierzch i schować do lodówki.

Polewa i dekoracja:

  • 130 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • ok. 30 g suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki likieru amaretto lub wody, do namoczenia

Żurawinę zalać zagotowanym likierem lub wodą i odstawić do namoczenia na około godzinę.
Śmietankę podgrzać w rondlu, a następnie zalać połamaną na kostki czekoladę. Odstawić na kilka minut, a potem dokładnie wymieszać łopatką. Ostudzić.
Wylać na krem kakaowy i schować do lodówki na minimum 3 godziny.
Ciasto pokroić (ostrym nożem moczonym we wrzątku i wytartym do sucha) na kostki. Każdą porcję udekorować odsączoną żurawiną.

     Życzę smacznego!





7 komentarzy:

  1. Ależ to ciacho apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, jeśli smakuje jak wygląda, to musi być zabójczo pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zwróciłam uwagę na to ciasto na KS i cieszę się że potwierdzasz moje wcześniejsze przypuszczenia że ciasto musi smakować pysznie:) A zdjęcia zrobiłaś takie aż się ślinka toczy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, wygląda bosko! Też takie chcę...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiele przepisów juz wykorzystałam z Twojego bloga, wszystkie zawsze wychodzą, polecam. Zrobiłam i ten. Jak potrzeba ciasta na ważną uroczystość zawsze sięgam po przepis na Twojego bloga. Dziękuję 🎂

    OdpowiedzUsuń