Aromatyczny, odrobinę pikantny syrop korzenny będzie wspaniałym dodatkiem do zimowej kawy, herbaty, deserów i ciast. Można nim polać kawałek sernika, dodać odrobinę do bitej śmietany, jogurtu na śniadanie, użyć jak miodu do porannej miski płatków lub skropić nim pancakesy.
Inspiracja: All recipes.
Składniki na ok. 250 ml syropu:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka miodu
- kawałek (2,5 cm) korzenia imbiru, obranego i pokrojonego w cienkie plasterki
- 1 kora cynamonu, pokruszona na mniejsze kawałki
- 8 całych goździków
- 1/2 łyżeczki całego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki całego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
W małym garnku wymieszać wodę, cukier i miód. Wmieszać przyprawy. Doprowadzić do zagotowania, po czym zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 25-30 minut, aż masa zgęstnieje do konsystencji syropu. Pozostawić do wystygnięcia ok. 20 minut, a następnie przecedzić przez sitko wyłożone gazą.
Przelać do zamykanej buteleczki i przechowywać w lodówce.
Życzę smacznego!
nie pijam kawy z syropami, a le po tym poście to nawet nabrałam ochoty :)
OdpowiedzUsuńdałabym się pokroić za taka kawę:)
OdpowiedzUsuńOoo, kawa na pewno byłaby pyszna :) a próbowałaś takiego syropu z herbatą? Albo ciepłego z lodami waniliowymi... <3
OdpowiedzUsuń___
http://takeittasty.blogspot.com