poniedziałek, 16 grudnia 2013

Makowe serniczki na zimno z korzenną mandarynką


Deser ten kumuluje w jednym miejscu wszystkie świąteczne smaki. Pierniczkowy spód współgra z cytrusowym piegowatym serniczkiem, a całości dopełniają cząstki mandarynek wykąpane w korzennym syropie.

Składniki na 5-6 porcji:

Pierniczkowy spód:

  • ok. 130 g twardych pierniczków lub ciastek korzennych
  • 50 g roztopionego masła
     
Pierniczki wrzucić do malaksera i rozkruszyć. Dodać masło i zmiksować, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku.
Rozdzielić pomiędzy szklanki, odrobinę dociskając pierniczkowe drobiny do dna. Odstawić do lodówki.

Cytrusowo-makowa masa serowa:

  • 1 kg gładkiego sera z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki suchego maku

Śmietankę podgrzać delikatnie, dodać żelatynę i mieszać do momentu, aż dobrze się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia, mieszając od czasu do czasu, by nie stężała.
Ser zmiksować z cukrem pudrem, sokiem z cytryny oraz ekstraktem. Następnie cały czas miksując wlewać cienkim strumieniem śmietanę z żelatyną. Na koniec wmieszać mak.
Gotową masą napełnić szprycę z okrągłą końcówkę (lub foliowy woreczek z odciętym rogiem) i napełnić szklanki, wyciskając ser na pierniczkowe spody. Wstawić do lodówki.

Korzenne mandarynki:

  • 5-7 mandarynek (najlepiej bez pestek), obranych i podzielonych na cząstki
  • ok. 4 łyżki syropu korzennego
  • różowy pieprz, do dekoracji

Syrop podgrzać w garnku, dodać cząstki mandarynek. Delikatnie wymieszać, by wszystkie owoce pokryły się korzenną miksturą.
Jeżeli nie macie do dyspozycji gotowego syropu korzennego, można go szybko przyrządzić gotując pół szklanki wody z korzenną przyprawą do piernika do momentu, aż mikstura zgęstnieje.
Gotowe mandarynki wyłożyć na warstwę sernika. Wierzch posypać roztartym w moździerzu różowym pieprzem.
Schłodzić w lodówce.

     Życzę smacznego!





2 komentarze: