piątek, 20 grudnia 2013

Ciasto miodowe z kremem


Trzy kruche miodowe blaty i dwa różne kremy. Pierwszy budyniowy, a drugi dla amatorów chałwy. Całość tworzy dosyć ciekawą kompozycję smakową.
Inspiracja: "Desery domowe", wyd. SBM, Warszawa 2012.

Składniki na formę o wymiarach ok. 28 x 18 cm:

Ciasto:

  • 150 g masła
  • 15 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania

Wszystkie składniki umieścić w misce i ręcznie zagnieść na jednolite ciasto. W razie konieczności dosypać więcej mąki. Podzielić na 3 części i każdą rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. W tym celu najlepiej wyciąć trzy kawałki pergaminu rozmiaru blaszki. Na każdym kawałku rozwałkować część ciasta, za pomocą noża lub długiej linijki dopasować ciasto, dosuwając go do rozmiaru wyciętego pergaminu, wyrównać wierzch i przenieść do formy.
Każdy placek piec osobno przez 15 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do wystygnięcia.

Krem I:

  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Połowę mleka zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej połowie mleka rozbełtać proszek z obu opakowań budyniu. Masę wlać do gotującego się mleka i stale mieszając chwilę pogotować, by mąka nie była wyczuwalna w smaku. Przestudzić, przykrywając z wierzchu kawałkiem folii spożywczej.
Przed wyłożeniem na blat zmiksować na gładką masę.

Krem II:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g chałwy

Chałwę drobno pokruszyć. Masło umieścić w misie miksera i ubić na puszystą masę. Miksować dalej i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę. Schować do lodówki, by krem nieco stężał.

Ułożyć pierwszy miodowy blat na podstawce. Posmarować kremem budyniowym i przykryć drugim plackiem. Następnie rozsmarować krem z chałwą i przykryć ostatnim blatem. Delikatnie docisnąć wszystkie warstwy. Gotowe ciasto schować do lodówki najlepiej na całą noc. Warstwy muszą się "przegryźć". 
Przed podaniem obficie posypać cukrem pudrem. Do uzyskania takiego wzoru jak na zdjęciu, użyłam ażurowej serwetki.

     Życzę smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz