Bajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta i bakalii. W połączeniu z odrobinką alkoholu tworzy smaczną całość. Mnie zostało trochę piernika.
Składniki na ok. 15 sztuk:
- 230 g zmielonego w malakserze lub pokruszonego piernika
- 200-230 g serka mascarpone
- dowolne orzechy podprażone na suchej patelni, ilość według gustu
- ulubione bakalie w dowolnej ilości
- 3-4 łyżki rumu
- 2,5 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej
- kolorowe posypki
- posiekane pistacje
Piernikowe okruszki wymieszać z serkiem. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać więcej mascarpone. Następnie wmieszać orzechy, bakalie oraz rum. Dobrze wyrobić, a następnie schłodzić masę w lodówce.
Formować w dłoniach kule, odkładać na pergamin. Ponownie schłodzić w lodówce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na widelcu zanurzać słodkie kule w płynnej czekoladzie, otrząsnąć jej nadmiar i odkładać na pergamin. Przed zaschnięciem czekolady ozdobić bajaderki posypkami lub siekanymi orzechami.
Życzę smacznego!
Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
OdpowiedzUsuńTe trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.
maja takie wspaniałe, kuszące wnętrze!
OdpowiedzUsuńpiernikowe, czyli idealnie pasują do tematyki świąt.
Wesołych Świąt!
O mniam, pyszne musiał być :)
OdpowiedzUsuń