środa, 25 grudnia 2013

Piernikowe bajaderki


Bajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta i bakalii. W połączeniu z odrobinką alkoholu tworzy smaczną całość. Mnie zostało trochę piernika.

Składniki na ok. 15 sztuk:

  • 230 g zmielonego w malakserze lub pokruszonego piernika
  • 200-230 g serka mascarpone
  • dowolne orzechy podprażone na suchej patelni, ilość według gustu
  • ulubione bakalie w dowolnej ilości
  • 3-4 łyżki rumu
  • 2,5 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej
  • kolorowe posypki
  • posiekane pistacje

Piernikowe okruszki wymieszać z serkiem. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodać więcej mascarpone. Następnie wmieszać orzechy, bakalie oraz rum. Dobrze wyrobić, a następnie schłodzić masę w lodówce.
Formować w dłoniach kule, odkładać na pergamin. Ponownie schłodzić w lodówce.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na widelcu zanurzać słodkie kule w płynnej czekoladzie, otrząsnąć jej nadmiar i odkładać na pergamin. Przed zaschnięciem czekolady ozdobić bajaderki posypkami lub siekanymi orzechami.

     Życzę smacznego!





3 komentarze:

  1. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. maja takie wspaniałe, kuszące wnętrze!
    piernikowe, czyli idealnie pasują do tematyki świąt.
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, pyszne musiał być :)

    OdpowiedzUsuń