sobota, 21 grudnia 2013

Czekoladowe lukrowane ciasteczka


Miały być ciasteczka na choinkę, ale zapomniałam zrobić dziurek (czytaj: nie chciało mi się ich zrobić). Mocno czekoladowe ciasteczka na pewno zadowolą wszystkich miłośników czekolady.
Inspiracja: Sprinkle Bakes.

Składniki na ok. 20-30 ciasteczek:

  • 225 g miękkiego masła
  • 1 szklanka + 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki + 1 łyżka mąki
  • niepełna szklanka kakao
  • szczypta soli

Masło zmiksować z cukrem tylko do połączenia się składników. Dodać jajko oraz wanilię i jeszcze chwilę zmiksować na niskich obrotach. W średniej misce wymieszać mąkę, kakao oraz sól. Stopniowo dodawać do masy maślanej i stale miksować na niskich obrotach do momentu, aż w naczyniu nie będzie żadnych smug masła. Ciasto często zlepia się wokół mieszadła. Jest to normalne i dobry znak, że ciasto ma prawidłową konsystencję.
Gotowe ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć drugim kawałkiem pergaminu i rozwałkować na dysk. Całość schować do lodówki na 1 godzinę.
Następnie przełożyć ciasto na stolnicę, zdjąć papier z wierzchu i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremek wyciąć ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piec 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.

Lukier:

  • 1 białko
  • 150-200 g cukru pudru
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • błękitny barwnik spożywczy
  • kolorowe jadalne konfetti

Białko zmiksować z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna. Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego. Część masy przełożyć do mniejszej miseczki i zabarwić na niebiesko.
Białym lukrem pokryć całą powierzchnię ciasteczka, następnie użyć niebieskiego, a na końcu ozdobić posypką. Pozostawić do wyschnięcia.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

2 komentarze: