Miały być ciasteczka na choinkę, ale zapomniałam zrobić dziurek (czytaj: nie chciało mi się ich zrobić). Mocno czekoladowe ciasteczka na pewno zadowolą wszystkich miłośników czekolady.
Inspiracja: Sprinkle Bakes.
Składniki na ok. 20-30 ciasteczek:
- 225 g miękkiego masła
- 1 szklanka + 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki + 1 łyżka mąki
- niepełna szklanka kakao
- szczypta soli
Masło zmiksować z cukrem tylko do połączenia się składników. Dodać jajko oraz wanilię i jeszcze chwilę zmiksować na niskich obrotach. W średniej misce wymieszać mąkę, kakao oraz sól. Stopniowo dodawać do masy maślanej i stale miksować na niskich obrotach do momentu, aż w naczyniu nie będzie żadnych smug masła. Ciasto często zlepia się wokół mieszadła. Jest to normalne i dobry znak, że ciasto ma prawidłową konsystencję.
Gotowe ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć drugim kawałkiem pergaminu i rozwałkować na dysk. Całość schować do lodówki na 1 godzinę.
Następnie przełożyć ciasto na stolnicę, zdjąć papier z wierzchu i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremek wyciąć ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piec 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wystudzić.
Lukier:
- 1 białko
- 150-200 g cukru pudru
- szczypta kwasku cytrynowego
- błękitny barwnik spożywczy
- kolorowe jadalne konfetti
Białko zmiksować z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna. Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego. Część masy przełożyć do mniejszej miseczki i zabarwić na niebiesko.
Białym lukrem pokryć całą powierzchnię ciasteczka, następnie użyć niebieskiego, a na końcu ozdobić posypką. Pozostawić do wyschnięcia.
Życzę smacznego!
P R Z E C U D N E!
OdpowiedzUsuńpiękne! jak ładnie udekorowane! jestem pod wrażeniem :) dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuń