czwartek, 19 grudnia 2013

Korzenny syrop dyniowy


Co prawda jakiejś wyjątkowo mroźnej zimy nie ma, ale to nie znaczy, że kawy z pikantnym syropem nie można się napić. Można również ładnie zapakować i obdarować kogoś na Święta.
Inspiracja: The Messy Baker.

Składniki na ok. 300 ml syropu:

  • 1,5 szklanki wody
  • 3/4 brązowego cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki purée dyniowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W garnku wymieszać wodę i oba rodzaje cukru. Podgrzać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień, wmieszać przyprawy oraz dynię. Podgrzewać na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż masa zgęstnieje do konsystencji syropu. Zdjąć z ognia i przecedzić przez sitko wyłożone gazą.
Pozostawić do wystygnięcia do temperatury pokojowej, a następnie dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Przechowywać z szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce, nawet przez okres 1 miesiąca.

     Życzę smacznego!






2 komentarze:

  1. Uwielbiam potrawy z dyni i z pewnością nie ominę tego przepisu :). Ostatnio przyrządziłem z niej zupę krem, z dodatkiem chałwy, wg przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Przyznam, że dodatek chałwy w tej potrawie wielce mnie zaskoczył. Nawet nie spodziewałem się, że niewielka ilość tego smakołyku wpłynie w dużym stopniu na walory smakowe zupy. Polecam spróbować :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbowałam i powiem, że jestem bardzo mile zaskoczona smakiem tego dodatku. Jeżeli chodzi o dynię, to w domu często robię też kawałki dyni w zalewie słodko kwaśnej wg przepisu z https://najlepszewkuchni.pl/. Dynia w takiej formie jest bardzo dobrym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań głównych. Polecam spróbować.

    OdpowiedzUsuń