Szybkie trufle marcepanowe z kandyzowaną wiśnią w środku. Oblane czekoladą i udekorowane mogą być ciekawym pomysłem na świąteczny upominek.
Składniki na 12 sztuk:
- 200 g marcepanu
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżeczki wiśniówki
- 12 kandyzowanych wiśni
- 1,5 tabliczki białej czekolady
- niebieski barwnik do czekolady (opcjonalnie)
- kolorowe posypki
Marcepan zagnieść z wiśniówką oraz cukrem pudrem. Masę podzielić na 12 części. Każdą rozpłaszczyć delikatnie w dłoniach, na placuszku ułożyć wiśnię, a następnie uformować kulę. Schłodzić w lodówce.
W tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Część masy można zabarwić barwnikiem. Schłodzone kule marcepanowe zanurzyć każdą z osobna w czekoladzie, odsączyć przez chwilę na widelcu i ułożyć na kawałku pergaminu. Zanim czekolada zastygnie ozdobić posypkami. Schłodzić w lodówce.
Życzę smacznego!
Piękne!
OdpowiedzUsuń:) zrobię, na pewno zrobię! Jak nie na święta, to na Sylwka :) Ola
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł ! A najbardziej urzekł mnie ich kolor :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepięknie! nic tylko patrzeć i jeść ;)
OdpowiedzUsuńAleż są niesamowicie urocze!
OdpowiedzUsuńW końcu sobie kupiłam niebieski barwnik, a co! ;)