Moja wersja szarlotki na ciepło z lodami. Jestem z niej wyjątkowo dumna. Wymaga trochę pracy, zwłaszcza w wersji mini, ale jest wyśmienita.
Składniki na 6 mini szarlotek (foremki o średnicy 8 cm, mierzone u podstawy):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 250 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- dwie szczypty soli
- 2 łyżki lodowatej wody
Mąkę, sól i cukier puder przesiać do misy malaksera. Dodać masło i obrócić kilka razy, aż masa zacznie przypominać mokry piasek. Dodać żółtko i obrócić jeszcze kilka razy. W razie potrzeby dodać wodę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części, uformować w walec, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20-30 minut.
Schłodzone ciasto pokroić nożem na 6 plastrów. Każdy rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 3 mm i wyłożyć foremki. Delikatnie docisnąć palcami i usunąć nadmiar ciasta, najlepiej za pomocą nożyczek, ale tak, by pół centymetra ciasta wystawało ponad brzeg foremki. Schować do lodówki na ok. 15 minut.
W tym czasie przygotować jabłka.
Nadzienie z papierówek:
- 8 papierówek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżki sosu karmelowego
- 3 płaskie łyżki bułki tartej
- 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami śmietany kremówki, do posmarowania
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki, plastry lub kostkę. Dowolnie. Skropić sokiem z cytryny, a następnie wymieszać z sosem karmelowym.
Schłodzone spody mini tart wysypać delikatnie bułką tartą (nie za dużo) i wypełnić jabłkami.
Drugą cześć ciasta pokroić na 6 równych plastrów. Każdy rozwałkować na placek o grubości 3 mm. Wyciąć koło o średnicy foremki mierzonej od góry. Za pomocą ozdobnej foremki wyciąć dowolny kształt na środku placka. Przykryć nim jabłka i dokładnie zlepić brzegi. Krawędzie można ozdobić dociskając widelcem. Gotowe szarlotki schować do lodówki na 10-15 minut. Można je również przygotować wcześniej, a upiec następnego dnia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Przed włożeniem do piekarnika wierzch tart posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 15-20 minut, aż sok z jabłek zacznie "bąblować" przez otwory, a wierzch się zrumieni.
Podawać na ciepło z lodami lub bitą śmietaną.
Życzę smacznego!
W wersji mini prezentuje się bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńWole takie mini :)
OdpowiedzUsuń