środa, 19 czerwca 2013

Lody truskawkowe


Klasyczne lody truskawkowe z przepisu dołączonego do mojej maszynki do lodów. Zamiast truskawek z powodzeniem można użyć jagód, borówek amerykańskich, malin lub jeżyn.

Składniki na 4-6 porcji:

  • 200 g świeżych truskawek, odszypułkowanych
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 %
  • 100 g śmietany kremówki
     
Truskawki zmiksować z sokiem cytrynowym oraz mlekiem. Żółtko utrzeć z cukrem. Śmietankę ubić na prawie sztywno. Dokładnie wymieszać masę truskawkową z ubitą śmietaną i koglem moglem.
Schłodzić masę w lodówce, po czym wlać do maszynki do lodów i uruchomić ją na 30-40 minut, aż lody będą zwarte, ale nadal kremowe. Przełożyć je do pojemnika, szczelnie zamknąć i zamrozić do chwili podania.
Lody można również przygotować bez maszynki do lodów. W tym celu masę należy przelać do plastikowego pojemnika z przykrywką i schować do zamrażarki. W międzyczasie masę trzeba kilkukrotnie zmiksować (mniej więcej co pół godziny). Dzięki temu nie utworzą się kryształki lodu, a masa będzie puszysta i kremowa.

     Życzę smacznego!






Udział w akcjach kulinarnych:

Truskawkowy zawrót głowy 2013  Czerwone owoce w roli głównej  Akcja lodowa 2013

3 komentarze: