czwartek, 6 czerwca 2013

Truskawkowa tarta z kremówką i mascarpone


Kruche ciasto, cieniutka warstwa gorzkiej czekolady, lekki krem z bitej śmietany i serka mascarpone, a do tego duża ilość świeżych truskawek. Czego chcieć więcej?
Inspirację znalazłam tutaj, natomiast przepis na ciasto pochodzi z książki Michela Roux pt. "Ciasta pikantne i słodkie", wyd. Bellona, Warszawa 2009, str. 23.

Składniki na formę do tarty o średnicy 23 cm:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła, pokrojonego  kostkę, lekko zmiękczonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
  • 40 ml zimnej wody
     
Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać wodę, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy, aż będzie gładkie.
Można również wszystkie składniki (poza wodą) rozdrobnić w malakserze, następnie dodać wodę i zmiksować do połączenia się składników. Utworzyć kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej (nie trzeba wtedy podsypywać mąką) na grubość ok. 0,5 cm. Średnica placka powinna być większa o ok. 5 cm od średnicy foremki. Zdjąć jedną warstwę folii, przenieść ciasto na formę. Zdjąć drugi kawałek folii. Lekko docisnąć ciasto przy brzegach, wciskając je w rowki. Odciąć nadmiar ciasta nożem. Docisnąć kulę z reszty ciasta wokół brzegów, by lekko je unieść. Włożyć formę z ciastem do lodówki na mniej więcej 20 minut, by nie skurczyło się w trakcie pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Nakłuć całą powierzchnię ciasta widelcem, by uwolnić powietrze. Wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą i piec 10 minut. Następnie usunąć obciążenie z pergaminem i piec kolejne 8-12 minut. Wyjąć z piekarnika.

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 70 %)
  • ok. 900 g truskawek (w zależności od upodobań można część przepołowić, część zostawić w całości, z części usunąć szypułki, z części nie)
  • 250 ml schłodzonej kremówki
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do posypania
  • listki melisy, do dekoracji (opcjonalnie)
     
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przelać na ciągle ciepły spód, równomiernie rozsmarować. Wystudzić i schłodzić w lodówce.
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wszystko razem zmiksować na gładki krem. Przełożyć masę na zastygniętą czekoladę, a na wierzchu ułożyć truskawki. Tartę schować do lodówki, by krem nieco stężał.
Przed podaniem udekorować listkami melisy i posypać cukrem pudrem.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Czerwone owoce w roli głównej

8 komentarzy:

  1. Ja też po pracy to piekę ostatkiem sił... A później nie mam nawet siły jeść :P
    Tarta wygląda przecudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna tarta z bajeczną dekoracją! Zdjęcie niezwykle apetyczne :) Ja też robiłam tartę z truskawkami, zapraszam do obejrzenia. Nie jest tak piękna jak Twoja, ale ma niezwykły, pyszny krem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci wyszła;) jak tylko dojrzeją moje truskawki muszę zrobić taka tartę;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna. Ile ja bym dała by ktoś mnie nakarmił taką wspaniałą tartą.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przesyłam nominację i gratuluję
    Wiadomość z adresu: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/06/liebster-blog-award-dziekujac-za.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne, ale brałam już raz udział w tej zabawie, więc tym razem odmówię :)

      Usuń
  6. żadne inne słowo nie przychodzi mi do głowy - jest piękna !!! - serdeczności :)))

    OdpowiedzUsuń