czwartek, 13 czerwca 2013

Tartaletki z kremem waniliowym i owocami


Genialne w swej prostocie tartaletki z kremem waniliowym i owocami lata. Ich różnoroność dodaje tym małym deserkom uroku. Trochę się trzeba napracować przy spodach, ale efekt na pewno zachwyci rodzinę i gości.
Przepis na ciasto, jak i na krem pochodzi z książki Michela Roux "Ciasta pikantne i słodkie", wyd. Bellona, Warszawa 2009.

Składniki na 12 tartaletek:

Ciasto:

  • 130 g mąki tortowej
  • 50 g masła pokrojonego w kostkę, nieco rozmiękczonego
  • 50 g cukru pudru, przesianego przez sitko
  • szczypta soli
  • 1 jajko, w temp. pokojowej
     
Usypać na stolnicy górkę z mąki i zrobić w niej wgłębienie. Wrzucić do niego masło, wsypać cukier puder i sól, wymieszać palcami. Stopniowo zagarniać mąkę do środka i dalej mieszać palcami, aż ciasto zacznie tworzyć grudki. Znowu zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko. Wyrabiać, aż będzie zwarte. Gdy składniki dobrze się połączą, ugniatać dłonią do gładkości (można również wyrobić ciasto przy użyciu malaksera). Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, nie trzeba wtedy podsypywać mąką). Za pomocą wykrawaczki wyciąć w cieście krążki. W zależności od głębokości foremek średnica krążków powinna być większa od ich średnicy. Włożyć po krążku do każdnej foremki i ugnieść kciukami, wypychając delikatnie do gówy, by powstał lekko uniesiony brzeg. Wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut.
Nagrzać piekarnik do 190°C.
Nakłuć ciasto widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia, obciążyć fasolą (można także położyć na cieście identyczną foremkę, żeby dociążyć ciasto) i wstawić do piekarnika na 10 minut. Usunąć fasolę i papier (albo dodatkowe foremki), wstawić ciasto z powrotem do piekarnika na 5 minut. Odstawić w foremkach na kolejne 5 minut, po czym wyjąć tartaletki na talerz i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


Krem waniliowy:

  • 3 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • 20 g mąki
  • 250 ml mleka
  • pół strąka wanilii, przeciętego wzdłuż

Dodatkowo:

  • świeże owoce: truskawki, maliny, borówki amerykańskie, czereśnie, pomarańcze (lub inne)
  • mięta lub melisa, do dekoracji
     
W misce ubić żółtka i 1/3 cukru na lekką, puszystą masę. Połączyć z mąką.
Podgrzać  w rondlu mleko wraz z pozostałym cukrem i strąkiem wanilii. Gdy zacznie wrzeć, zalać nim masę jajeczną, stale mieszając. Przelać z powrotem do rondla. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, nadal stale mieszając trzepaczką. Gotować 2 minuty, a następnie przełożyć do miski. Przykryć folią, by zapobiec utworzeniu się skorupy. Pozostawić do wystygnięcia.
Przed użyciem usunąć strąk wanilii i za pomocą szprycy lub łyżeczki napełnić kremem kruche spody. Poukładać owoce i udekorować listkami mięty lub melisy.

     Życzę smacznego!








Udział w akcjach kulinarnych:

Tartaletki - akcja kulinarna   Czerwone owoce w roli głównej

6 komentarzy:

  1. jak tak patrzę na te Twoje piękne, kolorowe zdjęcia.. mam ochotę na każdą z tych babeczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ kolorowo się u Ciebie zrobiło za sprawą tych babeczek! Pięknie, letnio, owocowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sliczne, jak z dobrej cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chcialabym zjeść wszystkie :) przecudowne! Dziekuję za kolejny wpis w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają jak z bajki, takie małe arcydzieła :)

    Zapraszam na konkurs:
    http://jestsmak.blogspot.com/2013/07/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń