wtorek, 18 czerwca 2013

Pavlova z musem rabarbarowym, owocami lata i rabarbarowym syropem


Bezę Pavlovej wbrew pozorom robi się łatwo i szybko. Słodka pianka, z wierzchu pokryta chrupiącą skorupką, znakomicie smakuje ze świeżymi owocami sezonowymi. Ta wersja Pavlovej powstała spontanicznie, ale jestem z niej wyjątkowo dumna, bo smakowała wybornie. Gorąco polecam.

Składniki na bezę:

  • 5 białek, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 280 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Na arkuszu pergaminu narysować okrąg o średnicy 21 cm. Przełożyć na blachę do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając do momentu, aż powstanie sztywna i błyszcząca masa. Dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.
Masę białkową wyłożyć na okrąg. Nie trzeba robić górki po środku, a raczej można nawet zrobić niewielkie wgłębienie. Wstawić bezę do nagrzanego piekarnika, a po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec bezę przez 1,5 godziny (z termoobiegiem). Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Jeżeli beza popęka podczas pieczenia, to nie szkodzi. Z wierzchu powinna być twarda i chrupiąca, a w środku miękka jak pianka.

Mus i syrop rabarbarowy:

  • 400 g rabarbaru
  • 100 g drobnego cukru
     
Rabarbar obrać z włókien, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do rondla i zalać wodą (1/2-3/4 szklanki). Wsypać cukier, podgrzewać aż się rozpuści, po czym zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić kilka minut do miękkości. Odstawić do wystygnięcia na 10 minut. Odsączyć dokładnie na sicie, zachowując płyn. Wlać go z powrotem do rondla i gotować, aż stanie się gęsty i lepki. Miękki rabarbar zmiksować i przetrzeć przez sito.

Dodatkowo:

  • 300 g śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce (truskawki, maliny, borówki amerykańskie, czereśnie)
  • listki mięty lub melisy, do dekoracji
     
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Na wystudzonej bezie rozsmarować mus rabarbarowy, następnie wyłożyć bitą śmietanę (ja to zrobiłam za pomocą szprycy z karbowaną końcówką). Na wierzchu poukładać owoce, a na końcu polać rabarbarowym syropem. Udekorować listkami mięty lub melisy i podawać.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Akcja rabarbar - IV edycja

7 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie! Z chęcią zjadłabym nawet wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędna :D serio nie widziałam jeszcze tak apetycznej Pavlowej, mistrzowskie wykonanie ;)
    http://zaczynamyoddeseru.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędna! Ogromnie mi się podoba pomysł z musem rabarbarowym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale bogato przyozdobiona!:)
    Dziękuję za dodanie jej do rabarbarowej akcji:>

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam ten tort :) jest MEGA PYSZNY wszystkim smakował!!

    OdpowiedzUsuń