Wcześniej już upiekłam kilka ciast z rabarbarem, ale to jest zdecydowanie najlepsze. Stosunek rabarbaru do ilości ciasta jest idealny. Wilgotne migdałowe ciasto bardzo dobrze komponuje się z kwaskowym rabarbarem. W dodatku przygotowuje się je wyjątkowo szybko.
Składniki na formę o średnicy 21-22 cm:
- 150 g masła, w temp. pokojowej
- 150 g brązowego cukru + 2 łyżki
- 2 średnie jajka
- 200 g mielonych migdałów
- skórka starta z 1 pomarańczy, uprzednio sparzonej
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 g rabarbaru, pokrojonego na 4-cm kawałki
- 2 łyżki płatków migdałowych
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem.
Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim. Następnie wmieszać mielone migdały oraz skórkę pomarańczową. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Ciasto będzie gęste.
Połowę masy przełożyć do formy, równomiernie rozsmarować. Ułożyć połowę rabarbaru, zachowując odstęp od brzegów formy. Posypać jedną łyżką brązowego cukru. Wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać wierzch i ułożyć resztę rabarbaru tworząc okrąg (nie dociskać rabarbaru do brzegów formy). Posypać łyżką cukru oraz płatkami migdałowymi.
Piec przez 1 godzinę, aż się zezłoci. Następnie przykryć wierzch folią aluminiową i piec jeszcze 10-15 minut. Pozostawić w formie do wystygnięcia.
Życzę smacznego!
Wygląda idealnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się to ciacho podoba:)
OdpowiedzUsuńpiękny masz imbryczek/czajniczek do herbaty. taki jakby indyjski!
OdpowiedzUsuńale ciasto pysznie. migdał i rabarbar pasują do siebie jak ulał!
Imbryczek przywiozłam z tureckich wojaży :)
UsuńMmmmm, chyba je dzisiaj zrobię :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
pycha, i te migdałowe płatki <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję Ci za udział w akcji rabarbar:)