wtorek, 11 czerwca 2013

Migdałowe ciasto z rabarbarem


Wcześniej już upiekłam kilka ciast z rabarbarem, ale to jest zdecydowanie najlepsze. Stosunek rabarbaru do ilości ciasta jest idealny. Wilgotne migdałowe ciasto bardzo dobrze komponuje się z kwaskowym rabarbarem. W dodatku przygotowuje się je wyjątkowo szybko.
Przepis wyszperałam tutaj.

Składniki na formę o średnicy 21-22 cm:

  • 150 g masła, w temp. pokojowej
  • 150 g brązowego cukru + 2 łyżki
  • 2 średnie jajka
  • 200 g mielonych migdałów
  • skórka starta z 1 pomarańczy, uprzednio sparzonej
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 400 g rabarbaru, pokrojonego na 4-cm kawałki
  • 2 łyżki płatków migdałowych
     
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno tortownicy wyłożyć pergaminem.
Masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim. Następnie wmieszać mielone migdały oraz skórkę pomarańczową. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać. Ciasto będzie gęste.
Połowę masy przełożyć do formy, równomiernie rozsmarować. Ułożyć połowę rabarbaru, zachowując odstęp od brzegów formy. Posypać jedną łyżką brązowego cukru. Wyłożyć pozostałe ciasto, wyrównać wierzch i ułożyć resztę rabarbaru tworząc okrąg (nie dociskać rabarbaru do brzegów formy). Posypać łyżką cukru oraz płatkami migdałowymi.
Piec przez 1 godzinę, aż się zezłoci. Następnie przykryć wierzch folią aluminiową i piec jeszcze 10-15 minut. Pozostawić w formie do wystygnięcia.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Akcja rabarbar - IV edycja

6 komentarzy:

  1. piękny masz imbryczek/czajniczek do herbaty. taki jakby indyjski!
    ale ciasto pysznie. migdał i rabarbar pasują do siebie jak ulał!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Imbryczek przywiozłam z tureckich wojaży :)

      Usuń
  2. Mmmmm, chyba je dzisiaj zrobię :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha, i te migdałowe płatki <3
    Pozdrawiam i dziękuję Ci za udział w akcji rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń