niedziela, 2 czerwca 2013

Błękitny sernik na zimno


Na specjalne życzenie mojego bratanka sernik na zimno z okazji Dnia Dziecka. Żeby było zabawnie sernik jest kolorowy i z owocami. Można dodać ciasteczkowy spód, ale ja pominęłam.
Inspirowałam się podstawowym przepisem na niebieski sernik na zimno z jakiegoś dodatku (nie pamiętam jakiego), natomiast resztę wymyśliłam sama.


Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:

Masa serowa:

  • 1 kg serka kremowgo (użyłam Twarogu Aksamitnego Dr. Oetkera)
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub więcej)
  • 3 kisiele niebieskie (użyłam jagodowych Dr. Oetkera - Bajkowa Chwila)
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny
  • 125 g borówek amerykańskich
     
Żelatynę oraz kisiele rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Pozostawić do wystygnięcia, od czasu do czasy mieszając. Twaróg zmiksować z cukrm pudrem, a następnie dodać niebieską miksturę i ponownie zmiksować. Dodać borówki i wymieszać za pomocą łopatki. Masę przelać do szczelnej tortownicy i schować do lodówki, by sernik stężał.

Dodatkowo:

  • 2,5-3 szklanki soku pomarańczowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • kilka malin
  • galaretka w kontrastowym kolorze (u mnie Pink Margarita - Winiary)
  • listki melisy do dekoracji (opcjonalnie)

Sok pomarańczowy podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i dobrze wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić, a następnie napełnić 6 ozdobnych silikonowych foremek (u mnie w kształcie kwiatów). Wstawić do lodówki do stężenia.
Delikatnie wyjąć galaretki z foremek i ułożyć na wierzchu sernika. Różową galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu i gdy lekko stężeje, wylać ją na wierzch sernika. Wrzucić maliny. Kwiaty z pomarańczowej galaretki mogą wystawać ponad poziom galaretki różowej. Schować do lodówki, by całość dobrze stężała.
Przed podaniem udekorować brzegi listkami melisy.

     Życzę smacznego!








10 komentarzy:

  1. pięknie wygląda, te owoce na wierzchu:) śliczna dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda.Mam pytanie, gdzie kupiłaś taki ładny klosz/paterę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sieci sklepów Tk Maxx, ale widziałam ją tam tylko raz, więc nie ma gwaracji, że będzie. Mimo to trzeba chodzić i sprawdzać, może się akurat trafi.

      Usuń
  3. Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie...
    kulinariada.blogspot.com
    Z pozdrowieniami Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie Ci dziękuję Sylwio za to wyróżnienie, ale brałam już kiedyś udział w tej zabawie i również z powodu braku czasu, tym razem muszę odmówić. Pozdrawiam i życzę udanej rozrywki pozostałym uczestnikom.

      Usuń
  4. niesamowicie apetycznie wygląda taki kolorowy serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu przepiękny:) czy użyłaś twarogu takiego typowo do serników np. President? czy serków homogenizowanych? bo właśnie jestem w kropce a się za niego zabrałam ;) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam serka z wiaderka, w tym przypadku Twarogu Aksamitnego Dr. Oetkera, ale President też się świetnie sprawdzi :)

      Usuń
  6. Wartość takiego sernika to doskonałość perfekcyjna - to prawdziwe cudo -musiał bym wynająć czarownika lub wróżkę -aby coś takiego stworzyć - i nie chodzi tylko o manualne zdolności - ale też zdolności konta w banku -jednak czyjeś czyny warto doceniać -wyróżniać - jeśli się trochę rozumie - ile to kosztuje wysiłku i starań -

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smakowicie,galaretkowe kwiaty na wierzchu-pomysł który na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń