niedziela, 28 kwietnia 2013

Dyniowe rogaliki z pistacjami


Znalazłam zapas purée dyniowego w zamrażarce. W sam raz na rogaliki z pistacjami. Przepis z tej strony wypróbowałam już wiele razy i pewnie jeszcze nie raz z niego skorzystam. W oryginale rogaliki nadziane są orzechami laskowymi, a ja je robię z pistacjami, bo jakoś bardziej mi się komponują kolorystycznie z ciastem, które dzięki dodatkowi dyni nabiera głębokiego żółto-pomarańczowego koloru.

Składniki na 32 rogaliki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 żółtka (białka zachować do posmarowania)
  • 2 kopiaste łyżki dyniowego purée
  • 1/2 łyżeczki soli
    
Mleko, masło i cukier podgrzać w garnku. Wystudzić. Żółtka wymieszać z dyniowym purée i ekstraktem, a następnie całość dodać do mleka z masłem i cukrem.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z suchymi drożdżami i solą. Dodać składniki mokre i wymieszać łyżką. Odstawić na 5 minut, a następnie dobrze wyrobić, aż stanie się gładkie, lśniące i zacznie odstawać od rąk. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia objętości).
W międzyczasie przygotować nadzienie.

Nadzienie:

  • 1 szklanka orzechów pistacjowych (mogą być solone)
  • 50 g brązowego cukru
  • 40 g stopionego masła
  • szczypta cynamonu
    
Pistacje drobno posiekać i wymieszać z resztą składników.


Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Podzielić na 4 części. Każdą część po kolei rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. Pokroić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć porcję nadzienia i zwinąć zaczynając od podstawy.
Rogaliki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować rogaliki białkiem. Piec 10-15 minut na złoty kolor.

     Życzę smacznego!










2 komentarze: