czwartek, 11 kwietnia 2013

Deser czekoladowo - pomarańczowy z ciasteczkami Amaretti


Nawiązując do tortu, który ostatnio robiłam, przyszedł mi na myśl deser czekoladowo-pomarańczowy, dodatkowo z bitą śmietaną oraz ciasteczkami Amaretti. Przekładany warstwowo prezentuje się znakomicie w wysokich szklankach.

Składniki na 4 porcje:

Krem czekoladowy:

  • 120 g czekolady (można użyć pół na pół gorzkiej i mlecznej)
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • szczypta soli
     
Połamaną na kawałki czekoladę umieścić w naczyniu żaroodpornym. Śmietnkę doprowadzić do wrzenia, stawiając garnek na wolnym ogniu. Gorącą śmietanę przelać do miski z czekoladą, dodać szczyptę soli i pozostawić do rozpuszczenia na 2 minuty. Wymieszać, aż cała czekolada sie rozpuści, a masa będzie gładka. Pozostawić do wystygnięcia, od czasu do czasu mieszając, aż masa zgęstnieje i osiągnie konsystencję kremu (ok. 1-2 godziny).
Nie przyspieszać procesu gęstnienia masy wkładając miskę do lodówki lub zamrażarki, bo krem stanie się grudkowaty.

Mus pomarańczowy:

  • 3 pomarańcze, sam miąższ, bez błonek (w przciwnym razie mus będzie gorzki)
  • 1 łyżka cukru pudru, do smaku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny
     
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Pomarańcze krótko przesmażyć w garnku, dodać cukier i sok z cytryny do smaku, wymieszać. Zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę.
Odstawić do stężenia, ale nie całkowitego.

Dodatkowo:

     
Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder oraz ekstrakt. Część ciastek pokruszyć wałkiem.
Układać warstwowo według gustu. Udekorować ciasteczkiem. Schłodzić w lodówce.

     Życzę smacznego!






8 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda ten deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wiosenny, apetyczny i bardzo ciekawy deser!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, wygląda wspaniale :) Połączenie czekolady z pomarańczą to klasyka, którą uwielbiam - z przyjemnością bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na ile porcji jest deser?

    OdpowiedzUsuń