piątek, 26 kwietnia 2013

Serniczki na zimno na kokosowym spodzie


Lekki deser na gorące popołudnie. Chrupki kokosowy spód jest podstawą cytrynowego serniczka, pokrytego warstwą owoców z galaretką. Całość posypana orzeszkami pistacjowymi.
Jest to mój autorski przepis. Potrzebne są specjalne obręcze do deserów lub wykrawacze o wysokich ściankach (min. 4,5 cm). Ewentualnie można zrobić jeden duży sernik.

Składniki na 3 obręcze o średnicy 7,5 cm oraz 3 obręcze o średnicy 6,5 cm (wysokość ścianki 4,5 cm) lub tortownicę o  średnicy 21 cm:

 

Potrzebne przybory:

  • ostry nożyk lub nożyczki
  • linijka
  • folia (użyłam przezroczystej foliowej kieszonki narożnej na dokumenty)
    
Folię pociąć na 6 pasków o szerokości ścianki obręczy (w tym przypadku 4,5 cm). Każdym paskiem wyłożyć jedną obręcz od wewnątrz. Zabieg ten ułatwi wyjęcie deseru z obręczy.
Jeżeli używamy tortownicy, pomijamy tę czynność.
Wyściełane folią obręcze ułożyć na wyłożonej folią aluminiową blaszce.

Spód:

  • 50 g masła
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki cukru pudru
    
Masło roztopić i przestudzić. Dodać wiórki kokosowe oraz cukier puder do smaku i wymieszać. Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodać jeszcze trochę roztopionego masła, jeżeli zbyt mokra - wiórków kokosowych.
Wyłożyć ok. 1,5-2 łyżki wiórków do każdej obręczy i równomiernie rozprowadzić, delikatnie dociskając do dna, np. za pomocą końcówki trzonka tłuczka do mięsa lub drewnianej łyżki.
Schować do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

  • 500 g serka kremowego (można użyć homogenizowanego)
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • kilka kropel olejku cytrynowego lub 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny (uprzednio sparzonej)
  • 4 łyżeczki żelatyny
    
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Wystudzić.
Serek wymieszać z cukrem pudrem za pomocą łyżki, dodać olejek oraz skórkę cytrynową. Na koniec wmieszać rozpuszczoną i dobrze wystudzoną żelatynę.
Tak przygotowaną masą wypełnić obręcze do mniej więcej połowy ich wysokości. Ponownie schować do lodówki.

Warstwa owoców z galaretką:

  • 300 ml gorącej wody (w przypadku użycia tortownicy można galaretkę rozpuścić w większej ilości wody)
  • galaretka pomarańczowa (lub według gustu)
  • ok. 10 truskawek + 3 do dekoracji
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • mandarynka
  • posiekane pistacje do dekoracji
    
Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody, dobrze wymieszać, wystudzić i schować do lodówki.
Z truskawek usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki. Ananasa odsączyć z zalewy i również pokroić na mniejsze kawałki. Mandarynkę obrać i usunąć błonki. Pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie owoce wymieszać. Tak przygotowaną owocową sałatką napełnić obręcze do pełna. Zalać lekko tężejącą galaretką, upewniając się, by galaretka dostała się między owoce. Pozostawić w lodówce do stężenia.
Następnie wyjąć deser z obręczy i ostrożnie usunąć folię. Ułożyć na talerzyku, posypać posiakanymi pistacjami i udekorować połówką truskawki z szypułką.

     Życzę smacznego!










12 komentarzy:

  1. Wspaniale wyglądają :) Takie deserki "na raz", którym ciężko się oprzeć. Kokosowego spodu nigdy nie robiłam, ale przypuszczam, że smakuje wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  2. bosko wyglądają:) pewnie jeszcze lepiej smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne i bardzo kuszące!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę sobie kupić takie obręcze - desery w tej formie prezentują się bardzo elegancko :) Cudeńka Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie lubię kokosów ale i tak zrobię jak tylko pojawią się truskawki bo wyglądają serniczki rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody- czyli w jakiej ilosci wody?dziekuję za odp.

    OdpowiedzUsuń