poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Sernik w czekoladzie


Przepis pochodzi z dodatku "Moje Gotowanie. Wielkanoc. 30 oryginalnych przepisów", nr 4/2009, str. 35. Ten sernik rośnie podczas pieczenia, a potem pięknie opada, więc puszysty nie jest. Natomiast w smaku bardzo dobry. Bez spodu, z rodzynkami i skórką pomarańczową.

Masa serowa (użyłam tortownicy o średnicy 26 cm):

  • 1/2 kg białego tłustego sera, zmielonego trzykrotnie
  • 50 g rodzynek
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 8 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 80 g masła
  • budyń waniliowy (bez cukru)
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
     
Rodzynki sparzyć, osączyć. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Zmielony ser wymieszać z roztrzepanymi żółtkami, masłem, proszkiem budyniowym, skórką pomarańczową, rodzynkami i ubitą pianą. 
Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec 1,2 godziny w temperaturze  170°C.

Polewa:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • czekoladowe mini jajka do dekoracji
     
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z cukrem i masłem. Wystudzony sernik oblać ciepłą polewą. Odstawić na chwilę do wystygnięcia, udekorować czekoladowymi mini jajkami i zostawić do całkowitego zastygnięcia.

     Życzę smacznego!







Udział w akcjach kulinarnych:

Wielkanocne Smaki III

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz