Spontanicznie upieczone ciasteczka z tego, co akurat znalazłam w domu. Idealne ze szklanką mleka na drugie śniadanie. Zdrowe i sycące.
Baza ciastek bardzo prosta, a dodatki można dobrać według upodobań, ich ilości również.
Składniki na 16 dyżych ciastek:
Baza:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 3-4 łyżki miodu (lub więcej)
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Dodatki:
- mielone migdały (lub posiekane)
- wiórki kokosowe
- słonecznik
- sezam
- skórka pomarańczowa
- musli
- czekoladowe kropelki (lub posiakana czekolada)
- płatki kukurydziane
Wszystkie składniki na bazę wymieszać łyżką. Jeżeli będzie za gęsta dodać jeszcze trochę jogurtu naturalnego. Następnie kolejno dodawać dodatki i mieszać. Na końcu dodać płatki kukurydziane. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Wyłożona na blachę porcja ciasta powinna utrzymać swój kształt.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Za pomocą łyżki do lodów wykładać porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić odstępy między ciastkami. W trakcie pieczenia ciasteczka odrobinę się rozleją i urosną. Ogólnie rzecz ujmując przybiorą ładny kształt. Piec 20-25 minut (w zależności od wielkości ciastek) na złoty kolor. Wystudzić.
Życzę smacznego!
Ale super smakowicie się prezentują!!! :)
OdpowiedzUsuńA czy mozna zastapic czyms jajka? -alergia :/
OdpowiedzUsuńNie jestem alergikiem, nie znam też nikogo, kto ma alergię na jaja. Znalazłam jednak w internecie informację o tym, że w wypiekach jajko można zastąpić bananem lub masłem sezamowym. Zatem proponowałabym zastąpić oba jajka rozgniecionym bananem (lub dwoma), bo te są łatwiej dostępne niż masło sezamowe. Pozdrawiam.
UsuńDziekuje :)
UsuńTe ciastka świetnie sprawdzą się również na kolację!
OdpowiedzUsuń