niedziela, 21 kwietnia 2013

Zdrowe ciastka (śniadaniowe)


Spontanicznie upieczone ciasteczka z tego, co akurat znalazłam w domu. Idealne ze szklanką mleka na drugie śniadanie. Zdrowe i sycące.
Baza ciastek bardzo prosta, a dodatki można dobrać według upodobań, ich ilości również.

Składniki na 16 dyżych ciastek:


Baza:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki miodu (lub więcej)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Dodatki:

  • mielone migdały (lub posiekane)
  • wiórki kokosowe
  • słonecznik
  • sezam
  • skórka pomarańczowa
  • musli
  • czekoladowe kropelki (lub posiakana czekolada)
  • płatki kukurydziane
    
Wszystkie składniki na bazę wymieszać łyżką. Jeżeli będzie za gęsta dodać jeszcze trochę jogurtu naturalnego. Następnie kolejno dodawać dodatki i mieszać. Na końcu dodać płatki kukurydziane. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Wyłożona na blachę porcja ciasta powinna utrzymać swój kształt.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Za pomocą łyżki do lodów wykładać porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić odstępy między ciastkami. W trakcie pieczenia ciasteczka odrobinę się rozleją i urosną. Ogólnie rzecz ujmując przybiorą ładny kształt. Piec 20-25 minut (w zależności od wielkości ciastek) na złoty kolor. Wystudzić.

     Życzę smacznego!










4 komentarze:

  1. Ale super smakowicie się prezentują!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy mozna zastapic czyms jajka? -alergia :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem alergikiem, nie znam też nikogo, kto ma alergię na jaja. Znalazłam jednak w internecie informację o tym, że w wypiekach jajko można zastąpić bananem lub masłem sezamowym. Zatem proponowałabym zastąpić oba jajka rozgniecionym bananem (lub dwoma), bo te są łatwiej dostępne niż masło sezamowe. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dziekuje :)

      Usuń