niedziela, 17 listopada 2013

Pieczone kasztany


Pieczone kasztany to szybka i smaczna przekąska. Nie są to jednak te kasztany, które rosną na drzewach w parku. Trzeba kupić specjalną odmianę kasztanów jadalnych. Te są słodkie i bardzo przyjemne w smaku. Mają też inny kształt niż te okrągłe, które znamy z przedszkola. Jadalne kasztany są obłe i zwykle występują po dwa-trzy w jednej kopule, okrytej gęstymi, ostrymi kolcami.

Składniki:

  • dowolna ilość jadalnych kasztanów
     
Kasztany umyć, wytrzeć do sucha. Ostrym nożem naciąć każdego na krzyż, dzięki temu nie będą wybuchały w piekarniku.
Ułożyć na blasze do pieczenia rozcięciem do góry i piec przez 20-25 minut w temperaturze 200°C. Podawać na gorąco, bo właśnie wtedy najłatwiej schodzi z nich skórka.

     Życzę smacznego!





6 komentarzy:

  1. Wczoraj takie miałam :)
    Nie zdążyłam zrobić zdjęć...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawi mnie ten smak, ale mój nigdy nie chce ich kupić :D
    Na najbliższych zakupach się pokuszę, bo wszędzie je widzę i trudno się powstrzymać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś pysznego...a takie z grilla to dopiero obłęd? Gdzie można kupić takie jadalne kasztany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je kupiłam u siebie w E.Leclercu, ale tylko raz je tam widziałam.

      Usuń
  4. Wiktor Tadeusz Kasztan4 listopada 2014 20:10

    W E.Leclercu trzeba uważać i Tesco. Albo chińskie albo robaczywe. Najlepsze pieczone kasztany są na placu... wiadomo. www.pankasztan.net

    OdpowiedzUsuń