Pieczone kasztany to szybka i smaczna przekąska. Nie są to jednak te kasztany, które rosną na drzewach w parku. Trzeba kupić specjalną odmianę kasztanów jadalnych. Te są słodkie i bardzo przyjemne w smaku. Mają też inny kształt niż te okrągłe, które znamy z przedszkola. Jadalne kasztany są obłe i zwykle występują po dwa-trzy w jednej kopule, okrytej gęstymi, ostrymi kolcami.
Składniki:
- dowolna ilość jadalnych kasztanów
Kasztany umyć, wytrzeć do sucha. Ostrym nożem naciąć każdego na krzyż, dzięki temu nie będą wybuchały w piekarniku.
Ułożyć na blasze do pieczenia rozcięciem do góry i piec przez 20-25 minut w temperaturze 200°C. Podawać na gorąco, bo właśnie wtedy najłatwiej schodzi z nich skórka.
Życzę smacznego!
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWczoraj takie miałam :)
OdpowiedzUsuńNie zdążyłam zrobić zdjęć...
Ciekawi mnie ten smak, ale mój nigdy nie chce ich kupić :D
OdpowiedzUsuńNa najbliższych zakupach się pokuszę, bo wszędzie je widzę i trudno się powstrzymać :D
Coś pysznego...a takie z grilla to dopiero obłęd? Gdzie można kupić takie jadalne kasztany?
OdpowiedzUsuńJa je kupiłam u siebie w E.Leclercu, ale tylko raz je tam widziałam.
UsuńW E.Leclercu trzeba uważać i Tesco. Albo chińskie albo robaczywe. Najlepsze pieczone kasztany są na placu... wiadomo. www.pankasztan.net
OdpowiedzUsuń