poniedziałek, 18 listopada 2013

Dyniowa gorąca czekolada


Robi się coraz chłodniej, więc warto rozgrzać organizm kubeczkiem aromatycznej czekolady, z dodatkiem dyni i domowej przyprawy korzennej.
Inspiracja zaczerpnięta stąd.

Składniki na 2 porcje:

     
W średnim garnku wymieszać mleko, dynię, przyprawy, kakao i szczyptę soli. Podgrzewać na średnim ogniu i gotować przez ok. 2 minuty od momentu zagotowania, często mieszając.
Zdjąć z ognia, dosłodzić miodem lub syropem klonowym. Na koniec dodać wanilię. Rozlać do filiżanek i od razu podawać. Jeżeli napój wyszedł zbyt skondensowany można uzupełnić filiżanki gorącym mlekiem.

     Życzę smacznego!





2 komentarze:

  1. takiego połączenia się nie spodziewałam, rewelacyjne kubeczki:D

    OdpowiedzUsuń
  2. taki kubeczek ciepłej czekolady na zimne wieczory jest idealny! korzenne smaki, dynia, kakao, mleko <3

    OdpowiedzUsuń