Robi się coraz chłodniej, więc warto rozgrzać organizm kubeczkiem aromatycznej czekolady, z dodatkiem dyni i domowej przyprawy korzennej.
Inspiracja zaczerpnięta stąd.
Składniki na 2 porcje:
- 2 szklanki mleka (świetnie sprawdzi się tutaj również mleko migdałowe)
- 1/4 szklanki purée dyniowego
- 3/4 łyżeczki domowej przyprawy korzennej
- 3 łyżki dobrej jakości kakao
- 3-4 łyżki syropu klonowego lub miodu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć)
W średnim garnku wymieszać mleko, dynię, przyprawy, kakao i szczyptę soli. Podgrzewać na średnim ogniu i gotować przez ok. 2 minuty od momentu zagotowania, często mieszając.
Zdjąć z ognia, dosłodzić miodem lub syropem klonowym. Na koniec dodać wanilię. Rozlać do filiżanek i od razu podawać. Jeżeli napój wyszedł zbyt skondensowany można uzupełnić filiżanki gorącym mlekiem.
Życzę smacznego!
takiego połączenia się nie spodziewałam, rewelacyjne kubeczki:D
OdpowiedzUsuńtaki kubeczek ciepłej czekolady na zimne wieczory jest idealny! korzenne smaki, dynia, kakao, mleko <3
OdpowiedzUsuń