czwartek, 21 listopada 2013

Dynia w syropie imbirowym


Fajna przekąska na słodko i pikantnie, a w dodatku mało kaloryczna.
Źródło: Kwestia Smaku.

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 250 g dyni, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkę
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru
  • 3 łyżki posiekanych i uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich
  • rozgnieciony w moździerzu różowy pieprz
  • świeża mięta, do dekoracji
     
Kawałki dyni wrzucić do garnka i dusić w niewielkiej ilości wody do miękkości. Dodać miód, sok z cytryny oraz starty imbir i chwilę podgrzewać. Dynię rozłożyć do  miseczek. Syrop można zredukować, gotując go chwilę na średnim ogniu. Polać dynię, posypać uprażonymi orzechami, na koniec oprószyć różowym pieprzem. Udekorować listkami świeżej mięty.

     Życzę smacznego!




2 komentarze: