niedziela, 24 listopada 2013

"Bita" kawa espresso


Czasem warto wypić inną kawę niż zwykle. Takie espresso na pewno zachwyci gości.
Źródło: "Słodka pokusa" Tadeusz Gwiaździński, str. 26.

Składniki na 1 porcję:

Syrop:

  • 200 ml świeżo zaparzonej kawy espresso
  • 3 łyżki cukru brązowego
     
Cukier rozpuścić w gorącej kawie, przelać do niewielkiego garnka i gotować na małym ogniu do momentu, aż płyn zgęstnieje.

"Bita" kawa:

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml świeżo zaparzonej mocnej kawy espresso
  • 2 łyżki słodkiego syropu kawowego
     
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Postawić nad gorącą kąpielą wodną i dalej ubijać, jednocześnie wlewając cienkim strumieniem gorącą kawę. Ubijać tak długo, aż powstanie puszysta jednolita masa. Na dno szklanki wlać syrop kawowy i zalać ubitą pianą kawową. Natychmiast podawać.

     Życzę smacznego!





6 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystkie pochodne kawy, więc Twój pomysł też muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć
    Nie wiem czy juz tobie pisałam, że mam nowego bloga.
    Stąd moje pytanie czy chciałabyś być dodana do jego bazy?
    Jeśli tak to zapraszam po szczegóły.

    bazafajnychblogow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja taką chcę!
    Robiłam kiedyś kawę z żółtkiem, ale to było zupełnie co innego... Ta wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna kawa, mi wyszła prawie jak na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń