Kruche ciasto, słodka dynia i pachnące skórką pomarańczową mielone migdały. Ta tarta jest przepyszna, a znika z talerza w ekspresowym tempie. Jeżeli macie jeszcze dynię na zbyciu, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis.
Inspiracja pochodzi z książki Michela Roux "Ciasta pikantne i słodkie", str. 67.
Składniki na formę do tarty o średnicy 23 cm:
Ciasto (przepis Michela Roux):
- 250 g mąki
- 125 g masła, pokrojonego na mniejsze kawałki, lekko zmiękczonego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 40 ml zimnej wody (dwie duże pełne łyżki)
Mąkę przesiać, usypać wzgórek na stolnicy i zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać cukier, sól i wbić jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki na gładką masę.
Powoli zagarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać wodę, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta.
Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy, aż będzie gładkie. Uformować z niego kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm, wyłożyć formę do tarty, nadmiar ciasta usunąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut. Ciasto, które zostało owinąć w folię i również schować do lodówki.
Nadzienie:
- 1 pomarańcza, sparzona i wytarta do sucha
- 600 g obranej dyni bez pestek
- 100 g masła
- 180 g cukru (120 g i 60 g)
- 50 g migdałów bez skórki, uprażonych na suchej patelni
- 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- opcjonalnie Crème fraîche lub kwaskowa gęsta śmietana, do podania
Za pomocą obieraczki do ziemniaków obrać skórkę z pomarańczy cienką warstwą, bez białej części. Ułożyć na blasze do pieczenia i suszyć ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 120°C. Ostudzić.
Dynię pokroić w dwucentymetrową kostkę i gotować na parze przez 10-15 minut do miękkości. Masło podgrzać na patelni, wrzucić dynię i 120 g cukru. Gotować na średnim ogniu przez 6-7 minut, następnie przełożyć do miski i odstawić do ostudzenia.
Migdały, skórkę pomarańczową i pozostały cukier zmiksować (ja to zrobiłam w młynku do kawy).
Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 180°C. Wyjąć spód z lodówki, nakłuć widelcem, delikatnie posypać mieszaniną migdałów i skórki pomarańczowej (by wchłonęła ewentualny nadmiar syropu z dyni), a następnie równomiernie rozłożyć kawałki dyni na spodzie. Pozostałe ciasto rozwałkować na placek o długości 23 cm i pociąć na paski szerokości 0,5 cm. Ułożyć z nich paski na dyni. Można też użyć specjalnego radełka takiego, jakiego użyłam przy Szarlotce z mielonymi migdałami. Lekko posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec przez 40 minut na złoto. Od razu wyjąć z formy, przełożyć na paterę. Posypać mieszaniną migdałów i skórki pomarańczowej. Najlepsza jeszcze ciepła.
Życzę smacznego!
Wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, świetne ciasto:D:D
OdpowiedzUsuńWiedziałam, że Ci zasmakuje :)
OdpowiedzUsuńŚliczna ta kratka na wierzchu :)