sobota, 9 listopada 2013

Babka jogurtowa w polewie cytrynowej z przyprawami


Pyszna, wilgotna w środku i bardzo aromatyczna babka z cytrynową polewą, która dopełnia całości. Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie to ciasto. Wszystkie potrzebne składniki znalazłam w domu i nawet nie musiałam fatygować się na zakupy. Łatwa i szybka do wykonania.
Przepis pochodzi z książki Carly Bardi, pt. "Babki i wieńce", wyd. McRae Publishing Ltd., Warszawa 2011, str. 92.

Składniki na tortownicę z tuleją o średnicy 25-28 cm:

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 g miękkiego masła
  • 400 g cukru (ale zalecam mniej, 300 g w zupełności wystarczy)
  • 2 łyżeczki zapachu waniliowego
  • 4 duże jajka
  • 250 g jogurtu naturalnego, najlepiej płynnego
     
Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką, strząsając nadmiar.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać mieszankę przypraw, sodę oraz sól. Odstawić na bok.
Masło, cukier i zapach waniliowy umieścić w misie miksera i na średnich obrotach ukręcić na gładką masę. Dodać jajka (po jednym) krótko ubijając po każdym dodaniu. Ustawić mikser na wolnych obrotach i stopniowo dodawać suche składniki na zmianę z jogurtem. Wyłożyć ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec 50-60 minut do "suchego patyczka".
Przestudzić, a po 15 minut wyjąć ciasto z formy na metalowy ruszt i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

Polewa cytrynowa:

  • 300 g cukru pudru
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
     
Wszystkie składniki ubić mikserem na średnich obrotach na kremową masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodać odrobinę wody lub więcej soku z cytryny. Miksować aż do uzyskania gładkiej masy.
Posmarować ciasto lukrem po wierzchu i po bokach.

    Życzę smacznego!






4 komentarze:

  1. A mi się cynamon skończył, buu...
    Babka wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :-*

    OdpowiedzUsuń
  3. Już się za niego biorę ;)))

    Pozdrawiam
    Asia

    OdpowiedzUsuń