Pyszna, wilgotna w środku i bardzo aromatyczna babka z cytrynową polewą, która dopełnia całości. Bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie to ciasto. Wszystkie potrzebne składniki znalazłam w domu i nawet nie musiałam fatygować się na zakupy. Łatwa i szybka do wykonania.
Przepis pochodzi z książki Carly Bardi, pt. "Babki i wieńce", wyd. McRae Publishing Ltd., Warszawa 2011, str. 92.
Składniki na tortownicę z tuleją o średnicy 25-28 cm:
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g miękkiego masła
- 400 g cukru (ale zalecam mniej, 300 g w zupełności wystarczy)
- 2 łyżeczki zapachu waniliowego
- 4 duże jajka
- 250 g jogurtu naturalnego, najlepiej płynnego
Piekarnik nagrzać do 180°C. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką, strząsając nadmiar.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać mieszankę przypraw, sodę oraz sól. Odstawić na bok.
Masło, cukier i zapach waniliowy umieścić w misie miksera i na średnich obrotach ukręcić na gładką masę. Dodać jajka (po jednym) krótko ubijając po każdym dodaniu. Ustawić mikser na wolnych obrotach i stopniowo dodawać suche składniki na zmianę z jogurtem. Wyłożyć ciasto do przygotowanej tortownicy. Piec 50-60 minut do "suchego patyczka".
Przestudzić, a po 15 minut wyjąć ciasto z formy na metalowy ruszt i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Polewa cytrynowa:
- 300 g cukru pudru
- 60 g roztopionego masła
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wszystkie składniki ubić mikserem na średnich obrotach na kremową masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dodać odrobinę wody lub więcej soku z cytryny. Miksować aż do uzyskania gładkiej masy.
Posmarować ciasto lukrem po wierzchu i po bokach.
Życzę smacznego!
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńA mi się cynamon skończył, buu...
OdpowiedzUsuńBabka wygląda rewelacyjnie :)
Wygląda wspaniale, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :-*
OdpowiedzUsuńJuż się za niego biorę ;)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Asia