wtorek, 19 listopada 2013

Dyniowa babka z czekoladą i orzechami


Taka trochę zdrowsza wersja ciasta, z dodatkiem otrębów pszennych. Aromatyczna dyniowa babka z kawałkami czekolady i orzechów, oblana cytrynowym lukrem, ozdobiona kandyzowaną dynią. Moja wersja jest odchudzona, bo w roztargnieniu nie dodałam do ciasta oleju, co moim zdaniem w niczym nie zaszkodziło. Ciasto jest smaczne, a dzięki dodatkowi dyni wilgotne w środku.
Źródło: Joy of Baking.

Składniki na tortownicę z tuleją o średnicy 25-28 cm:

  • 425 g purée z dyni
  • 4 duże jajka
  • szklanka oleju roślinnego
  • 300 g cukru
  • 260 g mąki pszennej
  • 50 g otrębów pszennych (ja użyłam żytnich, ale owsiane też mogą być)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej lub kupnej (ewentualnie: 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu + 1/4 łyżeczki mielonego imbiru + 1/8 łyżeczki mielonych goździków)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
     
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać mąką, strząsając jej nadmiar.
Jajka, olej i cukier ubić razem w dużej misce, dodać wanilię, purée z dyni i miksować do połączenia się składników.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać otręby, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przyprawy. Suche składniki stopniowo dodawać do masy dyniowej, ciągle mieszając. Następnie wmieszać czekoladę i orzechy. Całość przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Lekko potrząsnąć, by masa równomiernie się rozłożyła. Piec przez 50-60 minut do "suchego patyczka".
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do przestygnięcia na ok. 15 minut, a następnie wyjąć babkę z formy i zostawić co całkowitego wystygnięcia. Jeżeli babka wyrosła za bardzo, trzeba ściąć "górkę", by ciasto było równe. 

Cytrynowy lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • kandyzowana dynia, do dekoracji (opcjonalnie)
  • listki świeżej mięty
     
Cukier puder wsypać do miseczki i stopniowo dodawać sok z cytryny, zaczynając od jednej łyżki. Dodawać kolejne i cały czas ucierać, aż powstanie gęsty biały lukier.
Polukrować babkę, ozdobić kandyzowaną dynią i listkami mięty.

     Życzę smacznego!





3 komentarze:

  1. Śliczna Ci wyszła :)
    Kandyzowanej dyni jeszcze nie robiłam, ciekawa jestem, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń